Wall Street geeft Damrak late impuls

Geïnspireerd door de beurs van Wall Street, waar de Dow Jones index een kwartier na de opening al 150 punten hoger noteerde, heeft de Amsterdamse effectenbeurs gisteren de beursweek afgesloten met een verrassende eindsprint. In één dag werd een week van verliezen op het Damrak, voornamelijk veroorzaakt door de geringe vraag van beleggers, daardoor vrijwel helemaal goedgemaakt. Wall Street schoot op de laatste handelsdag van de week uit de startblokken nadat bleek dat het aantal arbeidsplaatsen in de VS in februari flink is gestegen met 275.000, terwijl dit niet tot een loonexplosie heeft geleid.

Dat duidt er volgens analisten op dat er nog steeds sprake is van krachtige economische groei zonder inflatiegevaar. Er lijkt daarom voorlopig geen noodzaak voor een renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken. Die conclusie leidde weer tot een flinke stijging van de obligatiekoersen in de VS, die de afgelopen week flink waren gekelderd onder invloed van grote institutionele beleggers uit Duitsland. Duitse verzekeraars verkochten halverwege de week grote pakketten obligaties op Wall Street uit angst voor belastingmaatregelen van de Duitse minister van Financiën Lafontaine.

Maar gisteren veranderde de stemming ook op de Amerikaanse obligatiemarkt als bij toverslag. De euforiestemming op Wall Street, waar het eerste uur van de handel samenvalt met het laatste uur van de handel op het Damrak, sloeg onmiddellijk over naar Amsterdam. De AEX-index klom 13,62 punten naar 529,54, ruim vijf punten lager dan het slot van vorige week.

Daarmee werd een week afgesloten op het Damrak waarin de AEX aanvankelijk nauwelijks in beweging kwam. Handelaren klaagden afgelopen week steen en been over de slappe handel, ondanks het feit dat een stoet bedrijven met jaarcijfers kwam. Daaronder bevonden zich beurszwaargewichten als Aegon en Heineken, maar de meeste cijfers werden door de belegger voor kennisgeving aangenomen en hadden nauwelijks invloed op de koersen.

Deze week werd ook duidelijk dat een beursaanjager als Aegon nog een specifiek intern probleem heeft. Door de vele personeelsopties is de verzekeraar genoodzaakt op grote schaal eigen aandelen in te kopen, hetgeen vorig jaar voor een miljard gulden van het eigen vermogen afhaalde.

,,De Aegons, Heinekens en Wolters Kluwersen zijn bovendien bepaald geen goedkopen aandelen meer'', zegt Heinie Hakker, financieel analist bij de bank Metzler. ,,Buitenlandse beleggers kunnen daardoor hier niet meer zo goedkoop shoppen als in het verleden. Dat is ongetwijfeld van invloed op de geringe vraag.'' Ook het feit dat de 10-jarige lange rente in relatief korte tijd is opgelopen van 3,70 naar 4,20 procent ziet Hakker als een belemmerende factor voor een koersexplosie op het Damrak.

De afgelopen week kwamen ook enkele grote industriële fondsen met hun cijfers. Woensdag was het de beurt aan Stork dat met goede cijfers kwam, maar tot een enthousiast onthaal op de beurs kwam het niet. Industriële fondsen en de beurs: het zal nooit een innige verhouding worden.

Ook Hoogovens kwam niet met tegenvallende resultaten en het staalbedrijf liet zien dat de kas rijkelijk is gevuld. Beleggers werden weliswaar met een lagere winst van het bedrijf geconfronteerd maar met de bedrijfsvoering (7 procent stijging van het bedrijfsresultaat) is weinig mis. Of het zou de onheilstijding van voorzitter Van Duyne moeten zijn dat de problemen met dochter Boël dreigen te escaleren in een onontwarbare kluwen.