VS leggen M-Oosten Irak-beleid uit

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, is gisteren in Bahrein gearriveerd aan het begin van een rondreis door het Midden-Oosten om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Irak uit te leggen.

De kroonprins van Bahrein, sjeik Hamad bin Issa al-Khalifa, verwelkomde Cohen en prees daarbij de rol van de VS ,,bij het bewaren van veiligheid en stabiliteit van de regio''. Ook onderstreepte hij ,,de hechte banden'' tussen Manama en Washington. Bahrein herbergt de Amerikaanse Vijfde vloot.

Tegenover journalisten die hem op zijn reis begeleiden, verklaarde Cohen gisteren dat de VS hun bijna dagelijkse aanvallen op militaire doelen in de noordelijke en zuidelijke No-fly zones in Irak zullen voortzetten zolang Iraakse vliegtuigen het vliegverbod ter plaatse schenden. Volgens de minister genieten deze aanvallen ,,sterke steun'' van de zijde van de Golfstaten. ,,Ik denk dat zij zich realiseren dat dit de juiste politiek is (..) Mijn missie is er ten dele op gericht hen te informeren wat wij hebben gedaan.'' Cohen gaat de leiders ter plaatse ,,zeer duidelijk aantonen'' dat de Iraakse vliegtuigen ,,voortdurend de No-fly zones schenden''. Hij zei dat er sinds december bijna 100 dergelijke schendingen hebben plaatsgehad, en dat de Irakezen bovendien meer dan 20 luchtdoelraketten op patrouillerende Amerikaanse vliegtuigen hebben afgeschoten. ,,Wij hebben elke intentie om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de veiligheid van de piloten te waarborgen.''

Eerder had Cohen bij een tussenlanding in Napels beloofd dat de Amerikaanse vliegtuigen zich wel voortaan zullen inspannen om de Iraakse olie-export niet te verstoren. Bij een Amerikaanse aanval werd begin deze week een communicatiestation van de oliepijpleiding van Irak naar het Turkse Ceyhan geraakt. Als gevolg daarvan kwam de Iraakse olie-export twee dagen stil te liggen. Van de zijde van de Verenigde Naties werd hierop kritiek geleverd, omdat met de Iraakse olie levensmiddelen en medicijnen voor de bevolking moeten worden aangeschaft. De Iraakse bevolking heeft zwaar te lijden onder de handelssancties van de VN tegen Irak.

Cohen zal behalve Bahrein ook Saoedi-Arabië, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Koeweit, Jordanië, Egypte en Israel bezoeken.

(AFP, Reuters)