opinie

    • Youp van ’t Hek

Vlektyfus

Een oude vriendin van mij had met haar huisarts afgesproken dat hij haar, als het zover was, een euthanaspuitje zou geven. Op een dag hoorde ze hoe ziek ze was, overlegde met hem en het moment werd afgesproken. Maandag a.s., kwart over vijf. Haar over de hele wereld levende kinderen werden ingevlogen, een ontroerend afscheid volgde, de huisarts kwam, zag en overwon. Haar begrafenis was een feestje. Veel anekdotes uit haar bijna negentigjarige leven passeerden de revue. Ook had ze nog wat waarschuwingen nagelaten. Enkele mensen met wie ze nog een appeltje te schillen had zou ze vanaf haar wolk een stevige gordelroos bezorgen als ze na haar dood opeens heel positief over haar zouden praten. Ze hield niet van het schijnheilige motto `Van de doden niets dan goeds'.

Nou zit ik maar steeds te hopen dat de afgelopen week overleden Enneüs Heerma haar boven in de hemel al ontmoet heeft en dat zij hem wat adviezen heeft kunnen geven. Van mij mag hij in plaats van gordelroos vlektyfus uitdelen aan al die farizeeërs, die afgelopen week over elkaar heenvielen om de oud-fractieleider te prijzen. Dan kunnen wij ze ook zien. Wat een hypocriet gelul. En hij mag de ziekte ook uitdelen aan al die achterbakse kerkgangers, die achter Enneüs' rug aan de poten van zijn stoel hebben gezaagd. Hilgers, Hillen en De Hoop Scheffer kunnen de medicijnen al vast bestellen.

Het hypocriete gedoe rond de dood van Heerma heeft onbewust bijgedragen aan de dramatisch lage opkomst bij de afgelopen verkiezingen. Net als de Bijlmer-enquête en het gedoe rond het Europees parlement plus het geneuzel rond Schiphol inclusief het niet aftreden van Sorgdrager, enz.

Wat dit met provinciale verkiezingen te maken heeft? Niets! Maar ik heb de afgelopen weken tijdens de campagnes helemaal niets gehoord over provinciale zaken maar dan ook echt niks. Ik zag een gênante Melkert, een dramatische Thom de Graaf en een impotente Dijkstal. Wanneer krijgen we weer echte debatten? Echt consequent, voor hun idealen staande politici, die aftreden als ze falen of het ergens volledig mee oneens zijn! Wanneer wordt ons parlement weer een parlement? Waar je lawaai hoort en emoties ziet! Het schandelijkste van afgelopen jaren was dat een meneer van de SP ,,Effe dimmen''tegen een meneer van de VVD zei. Dat was meteen hot stuff voor alle cabaretjes, actualiteitenrubrieken en columnistjes. Verder gebeurt er niks. Er is een lui en vadsig regeerakkoord, een vermoeide oppositie en een geeuwende parlementaire pers. Als men de kiezer echt terug wil winnen dan moet er weer politiek bedreven worden. Ruzie, lawaai, herrie, principes, etc. Dan wordt het volk ook weer wakker. Als mijn theater leegloopt dan ligt dat niet aan het publiek maar aan mij. Je gaat niet naar een artiest die je niet meer prikkelt, boeit, ontroert of aan het lachen maakt. Als je als publiek ziet dat hij zijn kunstje vertoont op basis van routine dan haak je af. Dat geldt ook voor schrijvers, schilders, loodgieters en welk ander vak dan ook. En dat is er aan de hand. Wat dat betreft voorspel ik voor de Europese verkiezingen een opkomst van onder de 20 procent en dat ligt niet aan het weer. Gewoon weer wakker worden. Jorritsma moet niet dreutelen bij Koffietijd of keuvelen bij Frits & Henk, maar aan het werk. Zoveel tijd heeft ze voor haar aftreden niet meer.

Neem nou Den Helder. Dat wordt bestuurd door een college van kleine krabbelaars. Met de creditcard van de gemeente naar Miss Saigon in Londen, 7000 gulden rookwaar per jaar declareren. Sjoemelen met representatiekosten en rotzooien met kilometers. Alles is bewezen en niemand is nog afgetreden. En dat soort gedrag zorgt voor een lage opkomst. Komende week speel ik in Den Helder en verheug me zeer! De burgemeester vraagt: ,,Waar komt u vandaan meneer Van 't Hek?'' ,,Amsterdam'', antwoord ik. ,,Zo dat is al gauw 500 kilometer''.

    • Youp van ’t Hek