Verkiezingen in El Salvador

In El Salvador worden 12.000 politieagenten – 60 procent van de totale politiemacht – ingezet om erop toe te zien dat de presidentsverkiezingen morgen ordelijk verlopen. Volgens de meest recente opiniepeilingen zal de rechtse partij ARENA als winnaar uit de bus komen. De 39-jarige conservatieve econoom Francisco Flores staat op winst met 45,4 procent, terwijl de kandidaat van de voormalige guerrillabeweging FMLN, ex-commandant Facundo Guardado, volgens de prognoses 12,5 procent van de stemmen zal krijgen. Waarschijnlijk is een tweede verkiezingsronde noodzakelijk, want de winnaar kan alleen regeren met méér dan 50 procent van de stemmen. De voornaamste thema's tijdens de campagnes waren de criminaliteit en de armoede in El Salvador. Uit een recent onderzoek komt El Salvador naar voren als een van de meest gewelddadige landen van Latijns Amerika. Dat heeft ertoe geleid dat toeristen en investeerders wegblijven. Het is de tweede keer dat er verkiezingen worden gehouden sinds er in 1992 een einde kwam aan de tien jaar durende burgeroorlog waarbij 75.000 mensen omkwamen. In 1994 won de ARENA-kandidaat Armando Calderón Sol de verkiezingen. (Reuters, AFP)