Sydney beticht van vuil spel in campagne Spelen

Sydney heeft vuil spel gespeeld in de campagne voor de Olympische Spelen van 2000. De ambitieuze Australiërs deden volop mee aan verwennerij van IOC-leden met banen, medische ingrepen en luxe vakanties, vergelijkbaar met de handelwijze van Salt Lake City.

Dat meldt vandaag de Australische krant The Age. Volgens het dagblad hebben zeker twaalf leden de ethische regels uit het olympisch handvest overtreden.

In een uitgekiende publiciteitscampagne werden ook schendingen van de mensenrechten in China naar buiten gebracht. Dit schaadde niet alleen de kansen van Peking, Sydney's zwaarste concurrent voor de Spelen van 2000. Ook konden zo kritische geluiden van Australische milieu-activisten en beschermers van aboriginals worden geremd. Sydney kreeg uiteindelijk met 45 tegen 43 stemmen de voorkeur boven Peking.

Sydney ontwikkelde een strategie om te kunnen winnen, omdat Australië de campagne voor de Spelen absoluut niet nog eens wilde verliezen na de nederlagen van Brisbane voor 1992 en Melbourne voor 1996. (ANP)