Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. O.a. een portret van de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

De vele gezichten van Turks Nederland. Eerste aflevering van een 12-delige serie over Turken in Nederland. In 1964 sloot de Nederlandse regering een overeenkomst met Turkije over de komst van Turkse `gastarbeiders' naar Nederland. De gemiddelde Nederlander wist in die tijd niets van Turkije en de gemiddelde Turk evenmin van Nederland. Ned.3, 17.00-17.30u.

Scrutiny. Over Schotland en de complexiteit van het begrip nationale identiteit. Afl.: A nation once again? BBC2, 19.50-20.30u.

Correspondent. Reportage uit het door oorlog geteisterde West-Afrikaanse land Sierra Leone. Verder wreedheden door het Indonesische leger op het eiland Biak. BBC2, 20.30-21.15u.

The Cold War. Aflevering uit de serie over de Koude Oorlog met het conflict tussen China en de Sovjet-Unie, waarbij Kissinger en Nixon een bezoek brengen aan China. Noord-Vietnamese troepen lopen door Amerikanen gesteunde troepen in Zuid-Vietnam onder de voet. Afl.: Thaw 1969–1975. BBC2, 21.15-22.05u.

AMUSEMENT

De kip is klaar. Musicalzangeres Simone Kleinsma en tekenaar Aat Veldhoen onderhouden elkaar. Fox, 22.10-22.55u.

Herman van Veen in Carré. Herhaling van de hoogtepunten uit het theaterprogramma van Herman van Veen Alles in de wind. Ned.1, 22.51-23.42u.

PRAATPROGRAMMA

Karel. Gesprek met Remco Campert en Jan Mulder over hun boekenweek-essay Familie-album. Verder Edward Ball, achterkleinzoon van slavenhouders uit South Carolina over zijn boek Slaven in de familie, dat deze week is uitgekomen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Het Lagerhuis. Discussie over de vraag of bijstandmoeders met jonge kinderen verplicht moeten worden te solliciteren, het verbod op het fokken van nertsen en de mislukte bemoeienis van de landelijke politici bij de statenverkiezingen. Ned.3, 21.05-22.00u.

MUZIEK

Plankenkoorts: Blues summit. Documenaire over de blueslegende B.B. King. Belg.2, 23.00-23.50u.

KUNST

L!NK. Vanavond o.a. een gesprek met de Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard over zijn nieuwe roman Liefdesdood. Verder een verslag van het documentairefestival Viewpoint in Gent en de films Shakespeare in love van John Madden en American history X van Tony Kaye. Belg.2, 20.30-21.00u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de Portugese Nobelprijs-winnaar José Saramago die 8 oktober van het vorig jaar op het vliegveld van Frankfurt op terugreis naar zijn huis op Lanzarote te horen kreeg dat hij die prijs had gewonnen. Ook met archiefmateriaal uit de Portugese censuur. Ned.2, 23.54-0.44u.

FILM

Gunfight in Abilene (William Hale, 1967, VS). Remake van Showdown at Abilene is doorsnee post-Burgeroorlog-western met Bobby Darin als een gun-shy sheriff. BBC2, 12.55-14.20u.

Fresh Horses (David Anspaugh, 1988, VS). Keurige verloofde student Andrew McCarthy valt voor buitenbeentje Molly Ringwald. SBS6, 13.05-14.45u., met reclame.

Beyond the Stars (David Saperstein, 1989, VS). Praatgraag drama met milieubewuste boodschap van de scenarist van Cocoon. Ex-astronaut Martin Sheen zet, geprikkeld door adorerende tiener Christian Slater, zijn desillusies op een rijtje. Met Sharon Stone. RTL4, 13.15-14.45u., met reclame.

Ohne Krimi geht die Mimi nie ins Bett (Franz Antel, 1962, Oostenrijk). Vakantiekomedie vol pikante dubbelzinnigheden. Regisseur heeft, deels onder pseudoniem, ook echte Tiroler sekskluchten gemaakt. Met Heinz Erhardt, Karin Dor. Duitsl.1, 13.40-14.55u.

Lilies of the Field (Ralph Nelson, 1963, VS). Sidney Poitier kreeg Oscar voor hoofdrol in onverwacht succesvol, typisch `hartverwarmend' drama. Hij helpt in Nieuw-Mexico Oostduitse nonnen een kapel te bouwen. BBC2, 14.20-15.50u., zw.

Easy To Love (Charles Waters, 1953, VS). Door Busby Berkeley gechoreografeerde waterballetten in Ester Williams-vehikel, gesitueerd in Florida's Cypress Gardens. Belg.1, 15.00-16.31u.

. Run of the Arrow (Samuel Fuller, 1957, VS). Wrede western wordt gerekend tot de betere films van gespierde chauvinist Fuller, ooit omschreven als `an authentic American primitive'. Burgeroorlogveteraan Rod Steiger kampt met culturele indentiteitscrisis en sluit zich aan bij de Indianen. BBC2, 15.50-17.15u.

. Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en tracteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het western-idioom. Met Michel J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen. Veronica, 20.30-22.40u., met reclame.

. Een maand later (Nouchka van Brakel, 1987, Nederland). Prettig professionele verfilming van Jan Donkers' luchtige toneelstuk over de tijdelijke levensruil van een echtgenote/moeder uit welgesteld milieu en een overtuigd vrijgezel. Renée Soutendijk en Monique van de Ven blijven lieve meisjes in film die durf ontbeert en nauwelijks het absurde van de situatie onderkent. Regisseuse van Het debuut en Van de koele meren des doods permitteert zich slechts beschaafde grapjes. Ned.1, 21.06-22.51u.

The Juror (Brian Gibson, 1996, VS). Demi Moore als jonge alleenstaande vrouw annex rechtbankjurylid dat wraak neemt op Alec Baldwin, de mentale afperser die haar dwong een mafiabaas `niet schuldig' te verklaren. Akelig confectieproduct. Net5, 22.00-24.00u., met reclame.

. In the Heat of the Night (Norman Jewison, 1967, VS). Met Oscar bekroonde thriller portretteert overtuigend de racistische zeden en gewoonten van stadje in Mississippi. Ook Rod Steiger kreeg een Oscar, voor rol van sheriff die bij een moordzaak tegen wil en dank hulp krijgt van zwarte FBI-agent Sidney Poitier. BBC2, 22.05-23.50u.

Opposing Force / Hellcamp (Eric Karson, 1986, VS). Brute thriller met morele pretenties. Vrouwelijke luchtmachtluitenant Lisa Eichhorn en majoor Tom Skerritt worden onderworpen aan een trainingskamp van sadistische Anthony Zerbe. Film strandt in idiote finale. SBS6, 23.15-0.55u., met reclame.

Love and a .45 (C. M. Talkington, 1994, VS). Misdaad-road movie van debutant Talkington, over voortvluchtige jonge criminelen, vertoont over-the-top-geweld in de traditie van Revervoir Dogs. Belg.1, 23.25-1.02u.

Missing Pieces (Leonard B. Stern, 1991, VS). Lach-of-ik-schiet-klucht waarin werkloze maten Eric Idle en Robert Wuhl worstelen met raadselachtige erfeniskwestie die geboefte aantrekt. RTL4, 23.40-1.20u., met reclame.

Mysteries (Paul de Lussanet, 1978, Nederland/Frankrijk). Mede door hoofdrolspelers Rutger Hauer en Sylvia Kristel gefinancierde, op het eiland Man gedraaide verfilming van fin-de-siècle-roman van de Noorse auteur Knut Hamsun staat geboekstaafd als een pretentieuze mislukking. Hauer is de geheimzinnige violist die domineesdochter Kristel betovert. Ned.1, 23.42-1.19u.

. Unmade Beds (Nicholas Barker, 1997, Frankrijk/Engeland/VS). Curieuze fake-documentaire laat vier New-Yorkse vrijgezellen hun eigen leven naspelen. Intrigerende verzameling snapshots van hunkerende mensen die in wisselende gradaties van wanhoop op zoek zijn naar een levenspartner. BBC2, 0.20-1.55u.

Oblivion (Sam Irvin, 1994, VS). Low-budget-mengsel van western en science fiction. Anno 3031 grijpen buitenaardse reptielachtigen de macht in stadje uit de titel. Met Meg Foster als cyborg. SBS6, 0.55-2.35u., met reclame.

. Die Dreigroschenoper (G.W. Pabst, 1931, Duitsland). Lyrisch gestileerde verfilming van musical van Brecht en Weill heeft de agressiefste kantjes van het oorspronkelijke stuk afgeschuurd. Brecht protesteerde destijds heftig. Los daarvan schitterende rollen van Rudolf Foster, Carola Neher, Reinhold Schunzel, Lotte Lenya. BBC2, 1.55-3.45u..