Schaatsers juichen invoering bloedtests toe, kritiek op tijdstip

Schaatsers en trainers juichen de bloedtests, die de internationale schaatsunie (ISU) komende weekeinde tijdens de wereldbekerfinale in Inzell verplicht stelt, toe. Op de gevolgde procedure en het tijdstip werd vrijdag wel enige kritiek geuit.

Vanochtend moesten alle deelneemsters aan de 3.000 meter vrouwen tussen zeven en tien uur in het hotel bloed laten prikken. Bij de mannen, die op de eerste dag de 1.500 meter rijden, werd een aantal schaatsers opgeroepen. Na de wedstrijden volgt een tweede behandeling. Morgen, als in Inzell de 1.500 meter vrouwen en de 5.000 meter mannen worden gereden, wordt dezelfde procedure gevolgd.

Drie artsen van een onafhankelijke anti-dopinginstituut uit Lausanne verrichten de onderzoeken waarbij acht parameters worden gevolgd. Schaatsers die niet meewerken, mogen niet starten. De uitslagen van de onderzoeken worden op een nog onbekend later tijdstip vrijgegeven.

,,Een goede zaak'', zeiden zowel official Ab Krook, topsportcoordinator van de KNSB, en rijder Bart Veldkamp gisteren. Krook kreeg donderdag van het bondsbureau in Amersfoort het bericht dat de proeven gingen plaatsvinden. ,,Maar in de wandelgangen was dat al wat langer bekend'', zei Krook in Inzell. ,,Mij mogen ze elk uur van de dag controleren'', aldus Veldkamp. ,,Er is geen enkele reden hier stampij over te maken.''

Vorig seizoen, voor de EK allround in Heerenveen, werden door de medische commissie van de ISU bloedproeven verricht, dat gebeurde toen op vrijwilige basis. ,,Dit is de volgende stap'', zei Krook. Maar hij stelde ook vraagtekens bij de manier waarop de tests worden verricht. ,,Er zou een periode van een half uur moeten worden aangehouden. Om zeven uur iemand uit z'n bed bellen, uiterlijk om half acht testen.''

Want, zo weet ook Krook, maar dat zei hij niet met zoveel woorden, er kan volop worden gemanipuleerd. ,,Dat is geen geheim'', aldus Krook. Veldkamp: ,,Het is algemeen bekend dat het in de sport gebeurt, bij het schaatsen weet ik het niet.''

Een hoge hematocrietwaarde zou kunnen duiden op het gebruik van EPO, waardoor extra rode bloedlichaampjes worden aangemaakt die tot een hogere zuurstofopname leiden. Hetzelfde effect kan worden verkregen door trainingen op grote hoogte. Veldkamp kondigde gisteren al aan voor de Olympische Winterspelen, die in 2002 in het 1.600 meter hooggelegen Salt Lake City worden gehouden, vier tot vijf maanden hoogtetraining te plannen.