Sarajevo was in 1984 nog een vrij rustige stad in ...

Sarajevo was in 1984 nog een vrij rustige stad in Joegoslavië. Voor het eerst werden in dat jaar Winterspelen in Oost-Europa gehouden. Uit 49 landen meldden zich wintersporters, 1.000 mannen en 274 vrouwen, om te strijden om 117 medailles. De Amerikaanse tv-maatschappij ABC betaalde 91,5 miljoen dollar voor de uitzendrechten van 63 uur, vier jaar eerder in Lake Placid telde ABC nog voor 53 uur 15,5 miljoen dollar neer. De Spelen van Sarajevo waren die van de Finse langlaufster Hämäläinen (driemaal goud), de Oost-Duitse schaatsenrijdster Kania (tweemaal goud), de Canadese schaatsenrijder Boucher (tweemaal goud) en van de sensationele triomfen van de Oost-Duitse kunstrijdster Witt, de Amerikaanse skiërs Johnson en de broers Mahre en de Finse skispringer Nykaenen. Van Helden was de beste Nederlander, vierde op de 1.500 meter schaatsen, maar hij kwam voor Frankrijk uit. De altijd grote (toen nog) West-Duitse ploeg deed het relatief niet beter. De slechts vier medailles (twee gouden) staken schril af bij de 24 medailles (negen gouden) die de DDR-helden in de wacht sleepten. Het was allemaal zo leuk begonnen. Op het station van München stapte het gezelschap gezamenlijk op de speciale trein naar Sarajevo. Met dezelfde trein keerde de ploeg terug in München, zich bewust van weer een grote nederlaag tegen de DDR-helden.

Aflevering negen in de serie helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland