Politie mag naar drugs zoeken met röntgenfoto

Politie en justitie kunnen mensen die drugs in hun lichaam verstoppen, de zogenoemde bolletjes-slikkers, voortaan onderzoeken door middel van röntgenstralen en echoscopie. De officier van justitie moet toestemming geven voor dergelijk onderzoek. Het kabinet heeft dit gisteren besloten.

Het doorslikken van drugs is een gangbare methode van drugssmokkel. Justitie mag koeriers die ervan worden verdacht op dit moment alleen onderzoeken in `natuurlijke holten en openingen'. Dit inwendig onderzoek is vaak belastend voor de vermeende drugssmokkelaar, meent het ministerie van Justitie, en sorteert bovendien vaak weinig effect.

Politie en justitie moeten bij deze methode vaak wachten tot de bolletjes drugs via natuurlijke weg het lichaam verlaten. Dit levert echter levensgevaar op voor de drugskoeriers, omdat de bolletjes cocaïne en heroïne (wit en bruin), verpakt in plastic, in het lichaam kunnen openspringen.

Het wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie) schrijft nieuwe regels voor bij onderzoek buiten en binnen het lichaam van drugssmokkelaars. Voor onderzoek ààn het lichaam moet de hulpofficier van justitie toestemming geven, voor onderzoek in het lichaam (inwendig onderzoek, röntgenonderzoek, en echoscopie) moet de officier van justitie toestemming geven.

Op de luchthaven Schiphol werden vorig jaar 818 drugskoeriers aangehouden. Daarvan hadden 193 personen de drugs doorgeslikt, blijkt uit cijfers van Justitie.