Philips vecht gifpil VLSI aan bij rechter

Philips daagt VLSI voor de rechter, om te voorkomen dat het Amerikaanse chipbedrijf een gifpil gebruikt tegen een vijandig bod ter waarde van 777 miljoen dollar (meer dan 1,5 miljard gulden) dat het Nederlandse elektronicaconcern heeft uitgebracht. Dat blijkt uit documenten die Philips gisteren bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware heeft gedeponeerd.

De gifpil van VLSI, die bestaat sinds 1989, maakt het mogelijk extra aandelen uit te geven als een (vijandige) bieder 20 procent of meer van de aandelen van het bedrijf opkoopt. Bestaande aandeelhouders van VLSI kunnen dan het recht krijgen voor elk aandeel dat zij bezitten nieuwe aandelen in te kopen ter waarde van 90 dollar. Daarvoor hoeft dan slechts 45 dollar te worden betaald. Als gevolg van hiervan zou de waarde van de aandelen die door Philips zijn opgekocht dalen.

Volgens de documenten die Philips bij de Amerikaanse rechtbank heeft gedeponeerd heeft VLSI geweigerd de pil buiten werking te stellen ,,ondanks het aantrekkelijke bod'' van Philips. Philips maakt daartegen bezwaar. De koers van VLSI is op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq intussen toegenomen tot boven 18 dollar (Philips biedt 17 dollar per aandeel).

Philips-president C. Boonstra heeft de raad van bestuur van VLSI vorige week vrijdag in een brief laten weten een bod te willen uitbrengen op het bedrijf. Omdat VLSI pas op 23 maart een reactie wilde geven op dit voorstel heeft Philips zijn bod geëffectueerd. Het bod van Philips loopt tot 1 april.

De raad van bestuur van VLSI heeft er bij aandeelhouders op aangedrongen hun aandelen nog niet te verkopen. Het bedrijf maakt chips voor consumentenelektronica (ondermeer zaktelefoons en DVD-spelers) en beschikt over kennis en expertise op het gebied van ontwerpen en ontwikkeling die een aanvulling zouden beteken op de portefeuille van Philips Semiconductors. Als de overname van VLSI doorgaat stoomt Philips monidaal op naar een positie als de zesde chipmaker.

Philips wil de overname van VLSI contant betalen. Het concern beschikt over een overschot aan kasgeld, onder meer dankzij de verkoop van zijn 75-procents belang in muziek- en filmdochter Polygram aan het Candese Seagram. Philips chipdivisie heeft in 1998 een moeilijk jaar in de branche goed doorstaan, onder meer omdat het concern geen geheugenchips maakt voor coumputers, het deel van de markt waar op dit moment de zwaarste klappen vallen. Na het Amerikaanse Intel was Philips in het afgelopen jaar het meest winstgevende chipbedrijf ter wereld. (Reuters).