Pepperspray

Politie, CDA, koningin Beatrix en sinds kort ook VVD-fractievoorzitter Dijkstal zijn voorstander van snelle invoering van de pepperspray als politiewapen (Z 27 februari). Zo'n spuitbus met pepernevel zou bedoeld zijn om verdachte personen tijdelijk buiten gevecht te stellen.

Ik hoop dat er in Den Haag ook nog bestuurders en volksvertegenwoordigers met iets meer gezond verstand rondlopen. Want deze weg inslaan belooft niet veel goeds. Je zult toevallig een long-, huid- of oogaandoening hebben en een overijverige oom agent op je pad tegenkomen. Of je zult maar per ongeluk allergisch blijken te reageren op de pepernevel en in een anafylactische shock terechtkomen met mogelijk dodelijke afloop. Niet ondenkbaar. Daar ben je dan mooi klaar mee. `Tijdelijk buiten gevecht gesteld' kun je in het laatste geval op je grafsteen laten zetten.

Ik wil de bedenkers en voorstanders van dit onheil oproepen de pepperspray eerst eens op zichzelf uit te laten testen en zich vrijwillig tijdelijk buiten gevecht te laten stellen. Laat het ons daarna publiekelijk even weten hoe het u allen fysiek bevallen is. Dat zal zeer bevorderlijk zijn voor een korte, heldere besluitvorming over eventuele invoering van deze spray. De dapperen onder u dank ik bij voorbaat.

    • Han Leuven