Peper biedt ambtenaren 2,5 procent

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) biedt rijksambtenaren 2,5 procent loonsverhoging in een CAO met een looptijd van negentien maanden. De vakbonden vinden Pepers voorstellen ,,onacceptabel''.

Het ministerie heeft zijn voorstellen gisteren aan de vakbonden gestuurd. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de ongeveer 118.000 rijksambtenaren beginnen op 10 maart. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent in een CAO van twaalf maanden. Ook willen ze een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering.

Naast de loonsverhoging van 2,5 procent wil Peper de twee ziektekostenregelingen voor rijksambtenaren terugbrengen tot een niveau dat in de markt gebruikelijk is. Ambtenaren krijgen nu netto ongeveer 70 procent van hun gemiddelde particuliere ziektekostenpremie vergoed. Peper stelt voor dit terug te brengen naar 50 procent, en deze regeling verder te vereenvoudigen.

Verder wil Peper met de bonden onderzoeken hoe een groter deel van het salaris van de ambtenaren afhankelijk gemaakt kan worden van de prestaties die ze leveren. De grootste vakbond van de ambtenaren, AbvaKabo FNV, wil niets veranderen aan de prestatiebeloning die nu geldt. Nu wordt zo'n 63 miljoen gulden van de totale loonsom van ongeveer negen miljard voor die prestatiebeloning gebruikt.

Ook het CFO, waarbij 15.000 rijksambtenaren zijn aangesloten, is over de prestatiebeloning vooralsnog ,,niet enthousiast''. ,,Het geeft veel onvrede op de werkvloer'', aldus de woordvoerder. ,,Wie krijgt iets en wie niet. Dat zou schadelijk kunnen zijn voor de werksfeer.''

Beide vakbonden zien niets in de loonvoorstellen van Peper. De loonsverhoging die de bewindsman voorstelt over een periode van negentien maanden komt neer op een loonsverhoging in een jaar van 1,5 procent. ,,Een gigantisch verschil met onze eis van 3,5 procent'', stelt de woordvoerder van AbvaKabo FNV.

De loonsverhoging gaat bovendien voor een deel op aan de door Peper voorgestelde ,,bezuiniging'' van 90 miljoen op de ziektekosten, zo menen de bonden. Omdat Peper dit geld wil gebruiken voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, concluderen de bonden dat de bewindsman er een deel van de loonsverhoging mee wil betalen. ,,Een sigaar uit eigen doos dus'', aldus AbvaKabo FNV en CFO. ,,Het komt erop neer dat de ambtenaren de loonsverhoging uit eigen zak kunnen betalen. Peper heeft een zware hypotheek gelegd op de CAO-onderhandelingen.''