Onrust over handel in varkensrechten

Ondanks geruststellende woorden van minister Apotheker (Landbouw) willen varkensboeren snel weten hoe het zit met de handel in varkensrechten. Kopers vinden dat ze hun rechten te laat krijgen, verkopers moeten lang wachten op hun geld. Zij wijzen met een beschuldigende vinger naar het Bureau Heffingen, dat transacties in varkensrechten afhandelt. Volgens voorzitter Van Gisbergen van de vakgroep varkenshouderij van LTO-Nederland is er een enorme achterstand, die voor veel onrust zorgt bij boeren. Hij eist dat het bureau alle transacties binnen een maand verwerkt. Daarvoor is meer personeel nodig.Die toezegging zit er niet in, aldus een woordvoerder van Apotheker. (ANP)

Opmerkelijk genoeg ontvangt ook de Filippijnen positieve rapportcijfers. ,,De banksector daar is sterker dan in veel andere landen in de regio. Daarom is niet massaal nieuw kapitaal nodig nu'', zegt Chan Chia Lin. De factor die vorig jaar veel negatieve invloed op de economie had, was het klimaat. Door de droogte ging het slecht met de landbouw en die sector is verantwoordelijk voor vijf procent van de economie.