Ongeluk met kabelbaan spijt Clinton

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren verklaard dat de Verenigde Staten niet van plan zijn ,,hun verantwoordelijkheid te ontduiken'' voor het ongeluk met de kabelbaan bij het Italiaanse dorp Cavalese.

Hij zei dit op een persconferentie na een ontmoeting op het Witte Huis met de Italiaanse premier Massimo d'Alema. Bij het ongeluk, vorig jaar februari, werd de kabel van de cabine doorgesneden door een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig. De piloot werd donderdag, tot woede van Italië en andere Europese landen, door een Amerikaanse krijgsraad vrijgesproken van doodslag en grove nalatigheid.

Clinton drukte zijn ,,grote droefheid'' uit over het ongeluk, waarbij twintig doden vielen. ,,Ik wil namens het Amerikaanse volk tegen het Italiaanse volk zeggen dat de gebeurtenis ons diep spijt en dat we onze verontschuldigingen aanbieden''. Clinton zei dat hij en D'Alema waren overeengekomen dat hun ministers van Defensie de operationele en veiligheidsmaatregelen zullen bestuderen om te zien of verdere maatregelen moeten worden genomen.

Volgens de Amerikaanse militaire aanklager had de piloot op een trainingsvlucht te hard en te laag gevlogen, en had hij daardoor met een vleugel van zijn toestel de kabel doorgesneden van de cabinelift op ongeveer honderd meter boven een dal bij het stadje Cavalese. Geen van de twintig inzittenden, onder wie een Nederlandse, overleefde de val.

De Italiaanse premier bestempelde het ongeval ,,normaal, noch aanvaardbaar''. De verantwoordelijken moeten gestraft worden, zo zei D'Alema in het Witte Huis.

Het incident heeft schade veroorzaakt aan de betrekkingen tussen NAVO-bondgenoten Italië en de VS, die onder andere nauw samenwerken inzake de conflicten in de Balkan. Italië is een belangrijke basis voor Amerikaanse strijdkrachten in Europa. ,,We moeten eraan denken dat we sterke partners en goede vrienden zijn geweest'', zei Clinton gisteren.

De piloot zelf, Richard Ashby, zei gisteren in radio-interviews dat de oorzaak van de tragedie dient te worden vastgesteld. Hij zei ook dat hij de dag na het ongeluk een condoleancebrief aan de families van de slachtoffers had gestuurd, maar dat zijn strijdmachtonderdeel die niet had doorgestuurd. (Reuters, AFP)