Meer dan gebabbel

Next 5 Minutes, een conferentie over nieuwe media, probeert meer te zijn dan een paar talking heads in een zaaltje die wijze voorspellingen doen over de digitale revolutie. Workshops en lezingen over online activisme, cyberfeminisme en media-educatie vormen dan ook de basis van de conferentie, die van 6 tot en met 19 maart voor de derde keer dit decennium in Rotterdam en Amsterdam wordt gehouden.

Onder leiding van de Londense kunstenaarsgroep Mongrel Media wordt dit weekeinde het begrip `nationaal erfgoed' onder de loep genomen. Het Internet is volgens Mongrel net als de oude media een overwegend `blanke' aangelegenheid. Als tegenwicht tegen racistische propaganda op Internet hebben de kunstenaars een politiek-correcte zoekmachine geprogrammeerd, Natural Selection geheten. Wie daar (www.mongrel.org.uk) een discriminatoir zoekbegrip intikt, krijgt een serie anti-racistische artikelen voorgeschoteld. ,,Natural Selection is the nightmare the whites-only internet has been waiting for,'' aldus de makers.

Met behulp van een interactieve installatie van Mongrel, die bij de officiële opening van Next 5 Minutes op 11 maart zal worden gepresenteerd, kunnen congresgangers een andere etnische gedaante aannemen en daarmee aan een rassenrel deel te nemen.

Bij zo'n congres zou je een interessante website verwachten, met informatie over het programma en actueel nieuws op het gebied van nieuwe media. De site van Next 5 Minutes (www.n5m.org) valt echter tegen. Je raakt snel verstrikt in schier onbegrijpelijke artikelen - doorspekt met jaren '70-jargon - over kapitalisme, mediale machtsverhoudingen en malicieuze multinationals. Pas na veel klikken blijkt het congresprogramma op de site te staan en minder afschrikwekkend te zijn dan op het eerste gezicht gedacht.

Ook het nieuws op de conferentie-site is niet actueel. Op de openingspagina prijkt een verhaal over hackers die een Britse militaire satelliet gekaapt zouden hebben. Sinds een week is reeds bekend dat het om een hoax gaat, een verzinsel dat zijn eigen leven is gaan leiden omdat het keer op keer klakkeloos werd overgenomen.

Wel wordt de conferentie live via de site van de Digitale Stad (www.dds.nl) wordt uitgezonden.

Next 5 Minutes, wordt van 6 t/m 19 maart gehouden in V2 in Rotterdam en De Balie en Paradiso in Amsterdam. Meer informatie via www.n5m.org.

    • Marie-José Klaver