KPN kijkt naar telecom in Bulgarije

KPN wordt mogelijk actief in Bulgarije. Het telecomconcern onderzoekt of het een bod gaat uitbrengen op de Bulgaarse telefoonmaatschapij BTC die nu nog volledig in handen is van de staat.

Vanaf 18 maart kunnen bedrijven zich inschrijven voor de aankoop van 51 procent van de aandelen van BTC. Het telefoonbedrijf beschikt over een netwerk van 2,7 miljoen telefoonlijnen. Behalve de vaste lijnen bezit BTC ook een minderheidsdeelneming in een consortium dat mobiele telefonie aanbiedt. Het gaat hierbij alleen om analoge techniek, want een digitaal mobiel netwerk wordt door BTC niet geëxploiteerd.

KPN zal een eventueel bod niet alleen uitbrengen. De Nederlanders werken samen met de Griekse maatschappij OTE. Mocht uit het onderzoek blijken dat het Bulgaarse bedrijf interessante mogelijkheden biedt, dan willen KPN en OTE ieder de helft van de beschikbare aandelen kopen.

KPN is niet alleen geïnteresseerd in BTC. De Bulgaarse overheid gaat ook een GSM-licentie veilen, waarop KPN samen met de Grieken eventueel gaat inschrijven. Het wordt de tweede Bulgaarse GSM-licentie. Het eerste GSM-netwerk is al in handen van buitenlandse bedrijven.

KPN is al langer actief in Oost-Europa. Zo heeft het concern in 1995, samen met de Zwitserse partner Swiss Telecom, voor 1,3 miljard dollar een belang in de Tsjechische maatschappij SPT verworven. Eerder dit jaar startte het Tsjechische parlement een onderzoek naar mogelijke corruptiepraktijken rond het verkrijgen van deze deelneming.