Kok: referendum snel door senaat

Het kabinet ,,stelt alles in het werk'' om de nog zittende Eerste Kamer te laten instemmen met de invoering van het referendum.

Dat heeft de ministerraad gisteren besloten in een ,,nuttige, uitgebreide gedachtewisseling'' over de uitslag van de Provinciale-Statenverkiezingen, aldus premier Kok. De premier zei na afloop van de ministerraad dat ,,de neiging van politieke partijen om zich te profileren'' niet zal afnemen, maar dat het kabinet ,,daar niet zenuwachtig van wordt''.

Invoering van een correctief referendum is een vurige wens van D66. Die partij was de grote verliezer bij de verkiezingen van afgelopen woensdag. Via een correctief referendum kunnen burgers een wetsvoorstel na goedkeuring door het parlement alsnog tegenhouden.

Invoering vereist herziening van de Grondwet. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig in de senaat, en juist daar wordt de paarse meerderheid nu kleiner.

Het kabinet heeft afgesproken dat de senaat nog deze maand beschikt over een notitie waarin staat hoe het referendum in de praktijk uit zal werken. De VVD-fractie, die moeite heeft met het referendum, had meer informatie gevraagd. Het kabinet hoopt nu dat de Eerste Kamer het referendum zal behandelen voordat de nieuwe senaat wordt gekozen. Dat gebeurt op 25 mei.

Het correctief referendum geldt als een `kroonjuweel' van D66. Invoering was een van de redenen voor die partij om deel te nemen aan het paarse kabinet. Kok sprak gisteren van een ,,aangelegen punt'' uit dit en het vorige regeerakkoord, waarvan hij verwachtte dat het ondanks de gewijzigde politieke verhoudingen nog kon doorgaan.

Kok onderstreepte te verwachten dat alle drie de paarse partijen zich de komende tijd zullen willen profileren. D66 verloor woensdag zwaar, de PvdA boekte een tegenvallende winst, de VVD leed licht verlies. Maar, aldus Kok: ,,Ik zou zeggen: regering regeer, open en dualistisch.'' Gevraagd of hij verwachtte dat zijn kabinet de volle periode zal uitdienen, verwees hij naar een uitspraak van de voormalige Britse premier Harold Wilson: ,,Die zei: `een week is in de politiek lang'. Dan kunt u nagaan hoe lang vier jaar kan zijn.''