Hulp nucleaire schoonmaak Rusland

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook heeft Rusland 4,8 miljoen dollar (9,6 miljoen gulden) aan hulp toegezegd bij het opruimen van kernafval van oude atoom-onderzeeërs die worden ontmanteld. Volgens een document van het Britse ministerie is dat echter slechts een druppel op een gloeiende plaat. Inclusief de kosten voor verwijdering van de hoog-radioactieve brandstof en het kernafval zou opruiming van 100 Russische onderzeeërs in de miljarden dollars lopen, een klus die 30 tot 40 jaar vergt.

Het Britse bedrijf BNFL krijgt een deel van de orders voor afvalverwerking. Alleen al voor de onderzeeërs die nu uit de vaart zijn en jarenlang in de noordelijke havens liggen te roesten met alle gevaren van dien, is een bedrag van 1 miljard dollar nodig. (Reuters)

Ook Maleisië zou kunnen profiteren van stijgende vraag naar elektronica aangezien het tot 's werelds grootste producenten van computerchips behoort. Maar de vorig jaar afgekondigde kapitaalcontroles, gericht op bescherming van de eigen munt, en de aanhoudende politieke onzekerheid hebben veel investeerders terughoudend gemaakt om iets te ondernemen in Maleisië.