Heerema in crisis door lage olieprijs

Heerema Marine Contractors, een constructiebedrijf voor de offshore-industrie, gaat fors inkrimpen. Het Leidse bedrijf gaat zijn personeelsbestand met eenderde terugbrengen van 600 naar 400.

Dit heeft Heerema gisteren bekendgemaakt. Heerema ziet zich tot de ingreep gedwongen door de slechte gang van zaken in de offshore. Dat is vooral het gevolg van de ernstige daling van de prijs van ruwe olie, van 18 tot 10 dollar per vat waardoor gas- en oliemaatschappijen op winnings- en onderzoeksprojecten bezuinigen. Heerema voorziet voor de komende drie jaar een drastische omzetdaling: van 700 miljoen gulden in 1998 naar 600 miljoen dit jaar en 400 miljoen in 2000 en 2001.

De woordvoerster van Heerema liet gistermiddag weten dat het bedrijf op zichzelf wel gewend is om zulke schokken op te vangen. ,,We opereren op een cyclische markt.'' Maar Heerema verwacht dat deze terugval langer zal duren dan de gebruikelijke zes tot twaalf maanden. ,,Zeker een paar jaar'', aldus de woordvoerster. Heerema heeft tot eind 2001 nog voor 700 miljoen gulden aan opdrachten in de boeken staan. ,,Dat zijn kleinere projecten. Normaal hebben we voor 700 miljoen gulden per jaar aan opdrachten.''

Bij het Leidse hoofdkantoor zullen 73 banen verdwijnen. In het buitenland, ondere andere Houston, verdwijnen 32 arbeidsplaatsen. Op de vloot ontslaat Heerema honderd mensen, onder wie 75 Nederlanders. Heerema is in overleg met het arbeidsbureau voor het opzetten van een sociaal plan. Het van oudsher zeer gesloten bedrijf praat niet met de vakbonden, omdat die bijna geen leden hebben bij Heerema. Voorzitter Sarton van de FWZ, de zeeliedenbond van de FNV, bevestigde dat zijn bond niet betrokken is bij eventuele gesprekken over een sociaal plan. ,,We hebben bij Heerema niet veel leden. Er is ook geen CAO. Het enige contact dat we wel eens met Heerema hebben gaat over individuele problemen.''

Voor de bouw van olieplatforms beschikt Heerema over drie kraanschepen die tot de grootste ter wereld behoren. Heerema heeft werkmaatschappijen in Houston, Londen, Oslo en Singapore. Het kantoor in Singapore gaat dit voorjaar dicht. Een kantoor in Maleisië is vorig jaar al gesloten. Heerema verwacht dat het bedrijf met de genomen maatregelen de komende drie jaar break even kan blijven draaien

Heerema is niet het enige Nederlandse bedrijven dat problemen ondervindt door de dalende olieprijzen. Gisteren maakte het bouw- en baggerconcern Ballast Nedam bekend dat het kampt met 300 miljoen gulden aan achterstallige betalingen van de Saoedische overheid. Saoedi-Arabië kan niet aan zijn verplichtingen voldoen doordat de inkomsten uit oliewinning zijn gekelderd. Ballast Nedam loopt ook 15 miljoen gulden rente mis die de Saoediërs over die 300 miljoen zouden moeten vergoeden. Gewoonlijk komen rentekosten bij achterstallige betalingen voor rekening van de debiteur. Maar de islam verbiedt gelovigen rente te heffen.