Haider stevent af op overwinning

De extreem-rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) van de omstreden oppositieleider Jörg Haider lijkt de winnaar te worden van de provinciale verkiezingen morgen in Karinthië. In drie Oostenrijkse provincies worden verkiezingen gehouden, maar de belangstelling voor die in Salzburg en Tirol, waar de conservatieve Volkspartij (ÖVP) aan de macht lijkt te blijven, verbleekt bij die voor Karinthië. Als de FPÖ in Karinthië wint, wil Haider daar gouverneur worden, een functie die hij in 1991 moest neerleggen wegens lovende uitspraken over het nazi-verleden. Volgens de laatste opiniepeiling zou de partij van Haider 38 procent van de stemmen krijgen. De sociaal-democraten (SPÖ) stonden op 32 procent en de ÖVPop 24. Als hij premier van Karinthië wordt, trekt Haider zich terug uit de landelijke politiek, zo liet hij weten. De huidige conservatieve gouverneur van Karinthië, Christof Zernatto, heeft al aangekondigd dat hij aftreedt als zijn ÖVP minder dan een kwart van de stemmen krijgt. (Reuter, AP)