Gevecht tussen Koerden en Turken

Enkele tientallen Koerden zijn gistermiddag in Harderwijk slaags geraakt met een groep van minimaal veertig Turken. De politie heeft zes mensen aangehouden.

De vechtpartij vond plaats rond de klok van twee uur. Op het moment dat de Turken na een gebedsdienst hun moskee aan de Waltorenstraat verlieten, troffen ze buiten een groep van ongeveer twintig Koerden aan.

De Koerden hadden op verschillende plaatsen portretten opgehangen van hun leider Öcalan, die ruim twee weken geleden door Turkije gevangen is genomen. De Turkse regering houdt hem verantwoordelijk voor de dood van duizenden in zijn strijd voor een onafhankelijk Koerdistan.

De portretten zorgden gistermiddag voor grote opwinding bij de Turkse moskeegangers. Al snel kwam het tot een vechtpartij. Daarbij raakten vier mensen lichtgewond. Ze konden na een bezoek aan de dokter weer naar huis. Eén van hen heeft aangifte gedaan bij de politie van mishandeling.

Onduidelijk is nog op wat voor wijze de Koerden zich bij de moskee ophielden. Volgens één lezing hadden ze stokken en knuppels bij zich, mogelijk bedoeld voor een massale vechtpartij. De politie trof echter niets van dien aard aan.

Volgens een politiewoordvoerder is het opvallend dat een aantal van de aanwezige Koerden niet uit de gemeente zelf afkomstig is. ,,Die zijn blijkbaar opgetrommeld met de bedoeling het op een treffen met de Turken te laten aankomen.''

De politie van Harderwijk kreeg bij haar pogingen de vechtende partijen te scheiden ondersteuning van agenten van de korpsen uit Nunspeet en Ermelo. In eerste instantie werden er vijf mensen aangehouden, later werd er nog een verdachte opgepakt. Hij zou ter plekke met een vuurwapen hebben gedreigd. Dat wapen is nog niet gevonden.

De zes gearresteerde mannen werden gisteravond en vandaag verhoord. Volgens de woordvoerder wordt een aantal van hen waarschijnlijk vervolgd wegens openlijke geweldpleging.

Sinds gisteravond wordt de moskee extra door de politie in de gaten gehouden.