Euforisch Roda kan PSV niet verrassen

Minzaam constateerde Roda JC-coach Sef Vergoossen dat zijn elftal na de monsterscore tegen AZ taferelen had meegemaakt waar een topclub wekelijks aan blootstaat. Maar vijf dagen na die wonderbaarlijke show in Kerkrade realiseerde Vergoossen zich dat Roda momenteel boven zijn stand leeft. Tot op de tanden gewapend tegen de Limburgse luchtmacht hield het wankelmoedige PSV de verrassende nummer drie van de eredivisie een spiegel voor. Voor het eerst in negen jaar verlieten de Brabanders stadion Kaalheide met een overwinning (1-3), waardoor Bobby Robson wellicht toch afscheid kan nemen met een plaats in de Champions League.

Volgens Vergoossen had zijn ploeg zich ondanks de 8-2 zege op AZ niet laten leiden door euforie. ,,Al stonden mijn spelers nadrukkelijk in de schijnwerpers.'' De Limburgse coach hanteert het credo dat iedereen mag weten hoe Roda JC voetbalt in de wetenschap dat de tegenstanders zich steeds nadrukkelijker gaan aanpassen. Zo had PSV-coach Robson zich nauwkeurig voorbereid op het gevaar van de `basketballers' in de selectie van Roda JC door de kleine Fuchs te vervangen door de betere kopper Skerla.

Bijna provocerend had Vergoossen uitgelegd hoe zijn ploeg bij corners te werk gaat. Alsof het een strafcorner in het hockey betreft, staan libero Regilio Vrede (1.98 meter), schaduwspits Marc Nygaard (1.96), verdediger Mark Luijpers (1.94) en spits Bob Peeters (1.96) in slagorde opgesteld bij een hoekschop. Zodra aanvoerder Eric van der Luer de bal voor het doel trapt, stormen de vier Roda-spelers het strafschopgebied in en fungeert de kleine Ger Senden als bliksemafleider. Roda profiteerde al diverse keren van de verwarring bij de tegenstander, maar PSV wierp gisteravond met succes een muur op voor de opnieuw onrustige doelman Waterreus.

Schouderophalend had Vergoossen de opvallende wijziging in de opstelling bij PSV geaccepteerd. ,,Ik vertelde mijn spelers dat we tegen een enorme muur zouden oplopen. Maar de opstelling van de tegenstander heeft ons nog nooit geboeid. We hadden al 21 duels op dezelfde manier gespeeld. De spelers waren het roerend met me eens dat we niet ineens van onze strategie moesten afwijken.'' En dus probeerde Roda JC ver van de eigen goal te spelen met het risico dat het net als in de bekerwedstrijd tegen Ajax door vlijmscherpe counters zou worden verrast. Die vielen ook met de vijf `torenflats' in de ploeg niet te voorkomen.

Het was pijnlijk voor Roda dat juist de langste man uit de selectie het tegen PSV liet afweten. Volgens aanvaller Peter van Houdt heeft Roda JC nu eindelijk een keeper die punten pakt voor zijn elftal. Maar op het kaalgevreten en spekgladde veld stond de Australische Joegoslaaf Zeljko Kalac als een standbeeld in de modder toen PSV-spits Luc Nilis de bal recht op hem afschoot. Klungelig liet de Roda-keeper de bal door zijn armen glippen. Zelfs een lengte van twee meter en drie centimeter stond bovendien niet garant voor het pareren van een hoge bal.

Natuurlijk leverde Nilis in de 70ste minuut op zeker 25 meter van het doel een sublieme lob af. Maar Kalac kwam niet van de grond en staarde de bal als versteend na, 0-2. Opnieuw etaleerde de Belgische aanvaller van PSV zijn topvorm en woedend reageerde hij dan ook op zijn wissel voor landgenoot De Bilde, een kwartier voor tijd. Provocerend stak Nilis zijn duim omhoog in de richting van de dug-out, waar coach Robson zich weer eens een opportunist toonde. Hoe anders is zijn collega Vergoossen, die weigert concessies te doen aan zijn speelwijze.

Vergoossen is ook niet het type trainer dat spelers openlijk veroordeelt en dus kwam ook na de ontnuchterende nederlaag tegen PSV geen onvertogen woord over zijn lippen. ,,Het is jammer dat Kalac een fout maakte'', zei Vergoossen. ,,Maar in onze speelwijze loert nu eenmaal het gevaar dat een tegenstander vrij voor het doel opduikt. Normaal gesproken hebben wij dan al drie scoringskansen gehad.'' Die kreeg Roda JC ook wel, maar Peeters en Van Houdt stonden gisteravond in de schaduw van PSV's koningskoppel Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy. Met zijn twee treffers voerde Nilis zijn productie op tot 14 goals, Van Nistelrooy bleef op 20 steken. Geen enkel spitsenduo in Europa is zo trefzeker als dat van PSV.

Het koppel Nilis/Van Nistelrooy loodst PSV langzaam maar zeker naar een vertrouwde positie in de topdrie van de eredivisie, want op zijn labiele verdediging kan Robson nog altijd niet vertrouwen. Illustratief voor de chronische onzekerheid in het elftal was de chaotische slotfase, toen Peeters met een kopbal Waterreus had verrast. Het leek bij een 0-3 achterstand een doelpunt voor de statistiek. Maar binnen de minuut verschenen Van Houdt en invaller Torma alleen voor de doelman van PSV, die de schade echter tot een goal wist te beperken. ,,De concentratie verslapte even'', erkende Robson. ,,Maar gelukkig krijgen we de Champions League weer in zicht.''

Over de Champions League werd uiteraard ook in Kerkrade uitvoerig gesproken, zij het niet in de kleedkamer van Roda JC. Vergoossen formuleerde het zo: ,,Onze doelstelling was een spanningsveld creëren rond de vijfde plaats en die hebben we niet aangepast, omdat we nu toevallig derde staan. Deze positie is een momentopname, zoals dat ook gold toen we na zes wedstrijden slechts vijf punten hadden gehaald. Toen leefden we beneden onze stand, nu staan we wellicht te hoog.''

    • Robèrt Misset