EERST MAAR EENS EEN DAK

In veel Afrikaanse landen zijn er te weinig onderwijzers en de kwaliteit van het lager onderwijs wordt er niet beter op. Toch stijgt het schoolbezoek langzaam maar zeker. In Tsjaad is zelfs een ware volksbeweging gaande van dorpen die hun eigen scholen oprichten en laten draaien.

Hij vertelt over zijn afscheid, vorige week. Er was een surpriseparty voor hem georganiseerd, in Dronten, met zeshonderd man. En er was een video voor hem gemaakt, waarin familie, vrienden en collega's aardige dingen over hem vertelden. ,,Ze zeiden: ook als hij het moeilijk had, merkte je het privé nooit. Dat klopt. Ik heb altijd zelf de kastanjes uit het vuur gehaald. Nooit zitten uithuilen bij mijn vrouw. Ze zeiden ook wat een flinke vent ik was geweest dat ik in 1981 de winkels van Brons had overgenomen. Zelf had ik er toen 45, hij 160. Daar ben ik nog steeds trots op. En Miep Brons zegt op die video dat ik het geld er nu maar met grote scheppen uit moet gooien, want dat er in mijn laatste hemd óók geen zakken zitten.''

    • Dorrit van Dalen