Een woordenoorlog tussen Griekenland en Turkije ...

Een woordenoorlog tussen Griekenland en Turkije is gisteren verder opgevoerd met bittere beschuldigingen over en weer van de twee NAVO-bondgenoten. De spanningen tussen de twee rivalen zijn vorige maand opgelopen na de Turkse aanhouding van de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan, die enkele weken onder Griekse protectie bleek te hebben geleefd.

Griekenland en Turkije ruziën door

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, noemde Griekenland gisteren een ,,terroristische staat'' en zei dat Ankara niet van plan was gevoelige zaken met Athene te bespreken, gezien Griekse steun voor de Koerdische separatisten in het zuidoosten van Turkije. ,,Griekse politici, met hun ongelooflijke harteloosheid, meedogenloosheid en onverantwoordelijkheid, hebben Griekenland in een terroristische staat veranderd'', zo zei Cem in Kayseri.

De Griekse premier, Costas Simitis, op zijn beurt beschuldigde Turkije ervan zich in te spannen om de Griekse pogingen toe te treden tot de eurozone en gelijkwaardig lid te worden van de harde kern van de Europese Unie te dwarsbomen. Griekse regeringsfunctionarissen maken zich zorgen dat Turkije erop uit is een incident te creëren in de Egeïsche Zee, die tal van territoriale conflicten herbergt, en zodoende de financiële markten te ontregelen. Simitis onderstreepte dat de Turkse beschuldigingen tegen Griekenland ongefundeerd waren: ,,Griekenland veroordeelt alle vormen van terrorisme.'' Hij zei dat Turkije ,,met een instabiel regime en zijn minachting voor de rechten van de mens, probeert zijn buitenlandse problemen te exporteren met lasterlijke beschuldigingen en dreigementen''.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de echtheid betwist van een vraaggesprek dat de Turkse krant Hurriyet meldde met minister Fischer te hebben gehad. Daarin riep Fischer volgens Hurriyet Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK) op om de wapens neer te leggen en zijn doeleinden vreedzaam na te streven. Volgens Hurriyet heeft het interview wel degelijk plaatsgehad, in New York, en vreest de minister nu mogelijk een gewelddadige reactie van de zijde van de PKK. (Reuters, AFP)