Dubbelslag ABN Amro komt niets te vroeg

Te laat voor overnames? Alleen al in Italië zijn er nog 900 banken beschikbaar verklaarde ABN Amro vorige week. Gisteren maakte de bank een dubbelslag in dat land.

Bestuursvoorzitter J. Kalff van ABN Amro zal vorige week wel een binnenpretje hebben gehad. Na de presentatie van de jaarcijfers werd hem gevraagd of hij niet bang was achter het net te vissen voor een aantrekkelijke buitenlandse partner: veel banken in Europa hebben een grote fusie of overname achter de rug. En waar blijft ABN Amro?

Alle tijd, betoogde Kalff. ,,De gedachte dat de meeste fusies al hebben plaatsgevonden is misplaatst. De Europese banken staan nog maar aan de vooravond van een consolidatiegolf. In Duitsland zijn er momenteel duizend banken, in Frankrijk ook en in Italië zo'n 900.''

Een week later komt de bank met een dubbelslag in Italië: een belang van 8,75 procent in Banca di Roma en een poging om via een financieringsconstructie twee kleinere Italiaanse banken (Antonveneta en Banca Nazionale del Agricoltura, BNA) in handen te krijgen.

Inderdaad staan de Europese banken nog maar aan het begin van een fusiegolf. Met uitzondering van de Benelux (ING met het Belgische BBL en Fortis met de Generale Bank) zijn er nauwelijks nog grensoverschrijdende fusies geweest in de Europese bankensector. De Rabobank maakte vorige week pas dit jaar serieus na te denken over expansie in Europa.

Toch komt het Italiaanse succesje voor ABN Amro niets te vroeg. Het afgelopen jaar moest de grootste bank van Nederland twee maal openlijk in het stof bijten: eerst ging de meerderheidsdeelneming in de Franse staatsbank CIC aan haar neus voorbij en vervolgens liep de strijd om de Belgische Generale Bank uit op een ramp. Heeft ABN Amro leergeld betaald met de mislukte `invasie der Batavieren' in België? ,,Het zou niet verstandig zijn om dat te ontkennen'', gaf bestuurder J.M. de Jong van ABN Amro gisteren toe. ,,We hebben er scherp op gelet dat deze stap iedere betrokkene in Italië zou bekoren.''

De Jong benadrukt dat ABN Amro door haar belang in Banca di Roma als enige buitenlandse bank een bepalende rol speelt in Italië. ,,De Deutsche Bank, Commerzbank en Paribas hebben ook wel belangen in Italiaanse banken, maar geen enkele buitenlander zit zoals wij in de kerngroep van aandeelhouders.'' B

ij Banca di Roma ziet De Jong vooral veel heil in de afgesproken samenwerking. ,,Met grote Italiaanse klanten die een internationale beursgang ambiëren zullen zij bij ons aankloppen.'' Of het huidige belang in de toekomst kan worden uitgebouwd is volgens De Jong nog niet te zeggen.

In de plannen met de twee kleinere banken is het directe doel weldegelijk om een meerderheidsbelang te verwerven. Om de overname door Antonveneta van BNA mogelijk te maken komt ABN Amro (al in bezit van een klein belang in Antonveneta) met obligaties die omgezet kunnen worden in aandelen voor een totaal van 2,5 miljard gulden. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat slechts een klein deel van de 40.000 aandeelhouders zullen inschrijven op de obligaties'', aldus De Jong. De `niet-verkochte' obligaties vallen dan automatisch in handen van de bank. Vooral de lage couponrente van 1 procent zal menig aandeelhouder afschrikken. ,,Ach, laat ik zeggen dat veel aandeelhouders hierover zullen aarzelen. Het is inderdaad wel de bedoeling dat niet iedereen toehapt.''

Of de Italiaanse tactiek — via een klein belang binnendringen — navolging krijgt in andere landen laat De Jong in het midden. ,,De verschillen tussen de Europese landen zijn immens, dus dat moet je per land bekijken. Ik weet bijvoorbeeld niet precies hoe dat in Frankrijk zit.''