De waarde van criminaliteit

Van alle economische activiteiten draagt misdaad hooguit één procent bij aan het bruto binnenlands product, aldus onderzoeker R. van der Werf van het CBS. In de illegale economie domineert de cannabissector, die in 1995 naar schatting 2 miljard gulden toevoegde aan het bbp. In totaal zou de toegevoegde waarde van alle illegale activiteiten zo'n 4,8 miljard bedragen. Het Nederlandse bbp bedroeg in 1995 640 miljard gulden.

Vaststellen van de omvang van criminele economische activiteiten is een hachelijke zaak, omdat criminelen doorgaans geen betrouwbare aangifte van hun inkomsten doen. Schatten is het alternatief, waarbij er rekening mee wordt gehouden dat hard drugs als cocaïne en heroïne niet in Nederland worden geproduceerd, terwijl bijvoorbeeld XTC en cannabis wel op grote schaal nationaal worden voortgebracht. Taxaties van de toegevoegde waarde van drugshandel zijn gebaseerd op onder meer politievangsten, studies naar consumentengebruik en aannames over de gemiddelde prijs die consumenten betalen.

Na drugshandel is prostitutie de belangrijkste – nu nog – illegale activiteit. Daarna komen illegaal gokken, illegaal kopiëren (vooral software en muziek) en heling.