CONRAN'S NIEUWE OUDE KOOKBIJBEL (1)

Dapper hoor, met een dik kookboek komen dat nauwelijks verschilt van de eerste Nederlandse druk die in 1980 verscheen. In 1980 luidde de titel Het kookboek. Nu staat er op het omslag Het Conran kookboek, het nieuwe koken. (Bosch & Keuning, ƒ89,90). Aan de 2 auteurs Terence & Caroline is kok Simon Hopkinson toegevoegd, die zorgde voor de nieuwe à la mode-recepten met ingrediënten als saffraan, koriander, pasta, raket, zongedroogde tomaatjes enzovoort. Aan het oorspronkelijk voorwoord is geen letter veranderd. Wat moet een mens na ruim 18 jaar met oude open-deuren als ,,nu het leven tegenwoordig steeds gecompliceerder wordt is het goed eenvoudig te werk te gaan... het vinden en kopen van voedsel op de markt of in een speciaalzaak is veel plezieriger... enz.'' Toen ik Sir Terence Conran vroeg naar het waarom zei hij: ,,Ik heb niets veranderd omdat de ideeën die ik toen had niet zijn veranderd. Ken je ingrediënten, dat is de boodschap van dit boek.'' Even later sprak hij zichzelf tegen: ,,Vroeger bestond er geen belangstelling voor eten. Dat is helemaal omgeslagen. Het maken van televisiekookprogramma's met arrogante chefs is een industrie geworden.'' Er is in Engeland op culinair gebied veel veranderd en restaurateur Conran heeft daar aan bijgedragen. Terug naar het oude-nieuwe boek. De layout is moderner maar de stap-voor-stap foto's zijn niet veranderd. Heb je al een kookbijbel met basistechnieken dan is dit nieuwe boek overbodig. Uit het onlangs verschenen Albert Heijn-boek De nieuwe kijk op koken (ƒ39,95) kook je nieuwer. Een Conran-recept voor een oer-Engelse Cumberland saus die wordt gegeten bij ham, wild en paté uit het oude boek. Schil sinaasappel en citroen zeer dun en verwijder al het wit van de schil. Snijd de schil in luciferdunne reepjes. Breng onmgeveer 2 deciliter water aan de kook en kook de stukjes schil hierin 3 minuten. Zeef het geheel en laat de schilletjes uitlekken. Leg de fijngehakte sjalotten in een zeef, schenk er kokend water over en laat ze goed uitlekken. Verwarm de gelei en port in een pan en voeg sjalotten en schilletjes toe. Pers sinaasappel en citroen uit en zeef het sap. Roer sap, mosterd en gemberpoeder door de saus en laat deze 3 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout. Serveer de saus warm of koud.

    • Anne Scheepmaker