Conflict over schimmelkaas

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg durft geen uitspraak te doen over het gebruik van de naam cambozola voor een Duits-Oostenrijkse kaassoort. De rechter in Wenen moet zich nu opnieuw over deze zaak buigen. Dit tot grote ergernis van de Italiaanse producenten van gorgonzola-kaas. De Italiaanse kaasmakers stapten enkele jaren geleden naar de rechter in Wenen, omdat in Oostenrijk sinds 1983 cambozola te koop is. De naam cambozola wekt verwarring bij consumenten. Dat gaat ten koste van de verkoop van de Italiaanse kaas, menen de producenten van gorgonzola. De rechter in Wenen zei toen niet te kunnen oordelen over deze zaak, omdat de Duitse kaas al in Oostenrijk te koop was, voordat dit land toetrad tot de EU. Daarom is het de vraag of er sprake kan zijn van een inbreuk op Europees merkrecht en het vrij verkeer van goederen. (ANP)