Beenbeschermers?

Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen moeten niet alleen profspelers maar ook amateurvoetballers verplicht scheen- beschermers dragen. Een terecht besluit van de KNVB?

Arno Bendermacher, districtsmanager amateurvoetbal van de KNVB: ,,Voetballers lopen in een wedstrijd veel schoppen op. Scheenbeschermers kunnen het risico op blessures verkleinen. In het amateurvoetbal, en zeker in de lagere klassen, laat de motoriek en coördinatie van sommige spelers te wensen over. Dat kan leiden tot onbeholpen overtredingen en zware blessures. Ik verwacht dat scheidsrechters af en toe een oogje dichtknijpen, als blijkt dat voor een wedstrijd de helft van de voetballers geen scheenbeschermers draagt. Ik was zelf ook niet kapot van die dingen. Of de KNVB voetballers zonder scheenbeschermers kan straffen? Dat zal niet een, twee, drie gebeuren. Een scheidsrechter kan een speler wel verbieden om te voetballen als hij geen scheenbeschermers draagt.''

Cees-Rein van den Hoogenband, clubarts PSV en chirurg in het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop: ,,Elke week komen er in ons ziekenhuis amateurvoetballers binnenvallen met botbreuken of wonden aan de onderbenen. Ik zie verwondingen die amper voorkomen bij profvoetballers. Zij beschermen hun benen beter. Ik heb ooit onderzoek gedaan naar het gebruik van scheenbeschermers in het amateurvoetbal. Daaruit bleek dat het gebruik daarvan de kans op blessures aanmerkelijk vermindert. Het is echter niet hard te maken dat door het dragen van scheenbeschermers ook de kans op botbreuken kleiner wordt. Sommige voetballers zijn hardleers en moeten eerst een been breken voor ze die dingen gaan dragen.''

Berrie van Goor, bedrijfsleider sportzaak: ,,Toen ik hoorde van het besluit van de KNVB dacht ik direct: wat een doffe ellende! Ik voetbal zelf in een vriendenploeg en heb een hekel aan het dragen van scheenbeschermers. Die dingen belemmeren mij tijdens het voetballen. Toch is het ook weer een verstandig besluit van de KNVB, want in de lagere klassen wordt er nogal lomp gespeeld. Voor de zaak komt deze beslissing als geroepen: we zullen met ingang van komend seizoen absoluut meer scheenbeschermers verkopen. Bij ons heb je al een paar voor ƒ19,95. De duurste scheenbeschermers die wij verkopen kosten zo'n ƒ40,00. Maar tegenwoordig heb je ook van die dingen van honderd piek. Belachelijk gewoon.''

Stefan Engelen, amateurvoetballer: ,,Ik voetbal al meer dan twintig jaar zonder scheenbeschermers. Toen ik in Duitsland speelde, moest ik ze verplicht aandoen. Terug in Nederland heb ik die ondingen in een hoek gegooid. Ik voetbal er gewoon niet lekker mee. Een voetballer moet vooral zijn knieën en zijn enkels goed beschermen. Scheenbeschermers voorkomen alleen kleine blessures. Door een doodschop breek je toch je been, of je die dingen nu draagt of niet.''

Tom Thannhauser, secretaris van de landelijke bond van amateurverenigingen: ,,Vooral voor de lagere klassen in het amateurvoetbal is dit een prima besluit. Daar is de bal vaak al weg, maar het been nog onderweg. Veel werkgevers hebben ook aangedrongen op een dergelijke maatregel. Want wat moet je doen als een van je werknemers tijdelijk arbeidsongeschikt is omdat hij zijn been heeft gebroken tijdens een potje voetbal? Vaak worden de clubs dan aansprakelijk gesteld, al is dat juridisch niet mogelijk. Voor de die-hards die zonder scheenbeschermers spelen, zal het even wennen zijn. Maar uiteindelijk draagt iedereen die dingen.''

Thijs ten Have, voorzitter van de tweede klasser SV Blerick: ,,Bij onze club draagt vrijwel iedereen scheenbeschermers. Ik kan me geen speler uit het eerste elftal van de laatste jaren herinneren die ze niet droeg. Voor het komende seizoen zullen we alle spelers vragen scheenbeschermers te dragen. Het lijkt me overigens verstandig dat een scheidsrechter een speler die deze dingen niet om heeft, niet aan de wedstrijd laat beginnen.''

    • Marcel Abrahams