Banengroei stuwt beurs in New York naar record

Cijfers over de groei van het aantal banen in de Verenigde Staten hebben de aandelenkoersen op Wall Street gisteren opgestuwd naar een nieuw record. Het Dow Jones koersgemiddelde van belangrijkste aandelen eindigde bijna 269 punten (2,85 procent) hoger op 9736,08 punten.

Het oude slotrecord dateerde van januari van dit jaar en bedroeg 9643,32 punten. De cijfers over de Amerikaanse banengroei werden met vrees tegemoet gezien. Die vrees bleek ongegrond. Het aantal banen nam weliswaar toe in februari, maar de stijging was minder groot dan enkele analisten hadden verwacht. Bovendien bleef de ontwikkeling van de lonen gematigd. Daardoor verdween de angst voor een renteverhoging.

,,De Amerikaanse economie kan blijkbaar groeien zonder inflatie'', jubelde een handelaar. Na een half uur noteerde de Dow Jones gisteren al een winst van 205 punten. Tijdens de handel werd een recordhoogte bereikt van 9738,79 punten.

Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten is in februari gegroeid met 275.000. Door het zachte weer groeide de werkgelegenheid in de bouwnijverheid relatief sterk. In de detailhandel was er zelfs sprake van de sterkste toeneming (123.000 arbeidsplaatsen) in elf jaar. De banengroei in januari blijkt achteraf niet zo groot als eerder werd gemeld. Het aantal nieuwe banen kwam uit op 217.000 tegen de oorspronkelijke opgave van 245.000.

Ondanks de banengroei nam de werkloosheid in februari toe, van 4,3 tot 4,4 procent van de beroepsbevolking. Over het algemeen was een onveranderd werkloosheidspercentage verwacht.

De dollar stond gisteren onder druk. De Amerikaanse munt stond tegen het eind van de handel op 2,0345 gulden. Donderdag bedroeg de slotkoers nog 2,0385 gulden. De euro steeg in New York van 1,0805 tot 1,0825 dollar.

Vooral de aandelen van de detailhandelsconcerns en de autofabrikanten deden het op Wall Street erg goed. Wal-Mart, de grootste Amerikaanse supermarktketen, steeg met meer dan 4 procent. Het aandeel General Motors, de autofabrikant van onder meer het merk Opel, eindigde ruim 3 procent in de plus. Computerbedrijven profiteerden nog steeds van de donderdag aangekondigde samenwerking tussen Dell en IBM.