APOCALYPS

Briefschrijver N.B. Vissel (W&O, 20 februari) schiet raak en een beetje mis in zijn reactie op mijn column `Apocalypse no' van 9 januari. Raak omdat er inderdaad geen datum ingebakken kan zitten in welke chip dan ook; immers, wat zou er gebeuren als de stroom uitvalt of als de batterijen op zijn? In bijna alle chipgestuurde apparaten zit een hulpbatterij, accu, of condensator die de elektrische spanning nog enige tijd vasthoudt als je bijvoorbeeld de batterijen verwisselt of het apparaat naar een ander stopcontact verzet. Maar eens is het op, en zou de datum-aanduiding onherroepelijk verwoest worden. In een verstandig ontworpen apparaat kan de datum dan ook vrij gemakkelijk van buitenaf herzien worden (zelfs bij oliedomme machines zoals videorecorders kan dat). Op die manier kan men dan ook meestal ontdekken of er in de machine een `embedded chip' zit.

Vissel schiet een beetje mis over de Mac: die is namelijk nóg slimmer dan hij denkt. De Macintosh kent geen millenniumprobleem tot het jaar 29940; zie www.apple.com/about/year2000 voor verdere uitleg. Maar Vissel maakt veel goed door de Mac te vergelijken met een Grand Cru in een edele fles, waar de PC een plasje modderwater in een bloempot is. En dat terwijl fles en pot tegenwoordig nagenoeg evenveel kosten. Santé, Monsieur!