Ajax versterkt defensie met back Vierklau

Ajax heeft zich per direct versterkt met verdediger Ferdy Vierklau. De 25-jarige speler stond de afgelopen anderhalf jaar onder contract bij Tenerife. Vierklau wordt vandaag officieel gepresenteerd. Hij maakt waarschijnlijk morgen zijn debuut in de Arena, waar Ajax tegen zijn oude club FC Utrecht speelt.

Vierklau is een geboren Utrechter. Hij leerde voetballen bij de amateurs van Elinkwijk en tekende zijn eerste profcontract bij FC Utrecht. Daarna speelde hij voor Vitesse, dat hem in de zomer van 1997 samen met Roy Makaay voor miljoenen guldens aan Tenerife verkocht. Bij de Spaanse club kwam Vierklau dit seizoen in conflict met het bestuur, dat hem nog achterstallig salaris moet betalen. Uit onvrede met de arbeidsomstandigheden op het vakantieeiland trainde hij de laatste maanden in het geheim bij zijn oude club Vitesse.

Vierklau speelde twintig keer voor Jong Oranje en twee keer voor het Nederlands elftal. Vlak voor het WK in Frankrijk moest hij zich vorige zomer terugtrekken wegens een spierblessure. De rechtsbenige Vierklau speelt als rechtsback of als voorstopper. Bij Ajax kan hij rekenen op een basisplaats. Na het vertrek van Frank de Boer naar FC Barcelona klaagde trainer Jan Wouters over de matige verdedigers in zijn selectie.

De Spaanse voetbalbond heeft Miguel Angel Ferrer toestemming gegeven de overstap te maken naar Tenerif, tot gisteren de club van Ferdi Vierklau. De aanvaller ruziede de afgelopen maanden met werkgever Real Madrid over een afkoopsom. Real wilde een vergoeding van bijna 10 miljoen gulden voor de doorlopende verbintenis van Ferrer. Na drie maanden van onderhandelen, waarin de spits niet in actie kwam, hebben beide partijen een akkoord bereikt over een afkoopsom van 2,6 miljoen.

FC Utrecht heeft de Marokkaanse aanvaller Mourad voor de rest van het seizoen van Sparta gehuurd. FC Utrecht heeft ook een optie tot koop bedongen bij de Rotterdamse club. De 24-jarige Mourad speelde sinds twee seizoenen voor Sparta.

Chris Dekker vertrekt per direct bij Feyenoord. De trainer van het tweede elftal wordt vervangen door Geert Meijer, die als assistent-coach van het eerste elftal volgend seizoen moet plaatsmaken voor Mario Been. Dekker zou komende zomer vertrekken bij Feyenoord, maar hij vertrekt eerder wegens de herstructurering in de Rotterdamse trainersstaf.