Woede EU over sancties Amerika

De Europese Unie dient een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO) tegen de voorlopige sancties die de Verenigde Staten de Unie hebben opgelegd in het conflict over de bananenhandel. De Europese commissaris voor Buitenlandse Handel, Leon Brittan, beschuldigt de VS ervan WHO-afspraken over het afkondigen van eenzijdige santies te schenden.

Naar aanleiding van het Europese importbeleid inzake bananen kondigde de VS gisteren aan dat Europese producenten van een aantal producten (van kasjmier tot Parma-ham) per direct een garantie van 100 procent bovenop het importbedrag moeten storten. Dat staat in de praktijk gelijk met een invoerheffing van honderd procent. Als de WHO de sancties toestaat, worden de garanties meteen aan de VS uitbetaald. Een EU-woordvoerder verklaarde gisteren de WHO bijeen te roepen voor overleg naar aanleiding van de Amerikaanse sancties. Het overleg is een eerste stap in de richting van een formele klacht bij de WHO. Maandag komen de 134 leden van de WTO bij elkaar.

De Britse premier Blair belde gisteren een kwartier lang met de Amerikaanse president Clinton in een poging om de dreigende handelsoorlog tussen de EU en de VS te voorkomen. ,,Geen van beide kanten is uit op beschadiging van de goede relatie tussen de twee landen'', aldus een woordvoerder van Blair. De Britse minister van Handel Brian Wilson noemde de Amerikaanse sancties gisteren ,,potentieel catastrofaal'' voor de Schotse kasjmier-industrie. Ook in Italië waren gisteren woedende reacties te horen: naast de kasjmier-industrie zulllen ook de producenten van Parmaham zwaar lijden onder eventuele sancties.

De kern van het bananenconflict is gelegen in het feit dat de VS vinden dat de Europese Unie Caraïbische bananentelers zou bevoordelen ten opzichte van Zuid-Amerikaanse concurrenten. De VS diende daarover een klacht in bij de WHO. Oorspronkelijk zou de handelsorganisatie afgelopen dinsdag een oordeel vellen over de ruzie. Omdat de WHO echter nog niet voldoende informatie had, werd de uitspraak uitgesteld tot april. (Reuters, AP)