`Vijandig bod' van Philips op VLSI

Philips heeft zich in de Verenigde Staten in een overnamestrijd gestort. Het elektronicaconcern besloot gisteren een openbaar bod uit te brengen op de Amerikaanse chipfabrikant VLSI. Philips biedt 17 dollar per aandeel, wat neerkomt op 780 miljoen dollar (ruim 1,5 miljard gulden). De directie van VLSI, die nog drie weken bedenktijd wilde, heeft het bod van Philips in de Wall Street Journal als `vijandig' bestempeld.

Het is voor het eerst dat een Nederlands concern zich waagt aan een `vijandig' – zonder voorafgaande instemming van het management – overnamebod in de Verenigde Staten. Een dergelijk bod is bovendien buitengewoon ongebruikelijk in de elektronicasector, waar het kapitaal van een bedrijf voornamelijk bestaat uit het talent dat er werkt. Ruzie kan leiden tot het vertrek van belangrijke werknemers.

,,Wij willen nog steeds graag onderhandelen'', zegt een woordvoerder van Philips. ,,Maar we zagen geen reden om nog met ons bod te wachten. Ook onderhandelingen zouden uiteindelijk moeten eindigen in een bod.''

De koers van het aandeel VLSI op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die voor de belangstelling van Philips rond de 10 dollar zweefde, is inmiddels zo'n 10 procent hoger dan het bod van Philips. Beleggers speculeren er kennelijk op dat er nog meer belangstelling is voor het bedrijf of dat Philips gedwongen zal zijn het bod te verhogen.

Philips, dat op 26 februari zijn belangstelling voor VLSI voor het eerst openbaarde, wilde niet wachten op de bestuursvergaderijng van VLSI van 23 maart, waarin het bedrijf een beslissing zou nemen over de avances van Philips. Philips vraagt VLSI ook om de bestaande beschermingsconstructie – uitgifte van nieuwe aandelen – niet in stelling te brengen. Als dat wel gebeurt, zal Philips alles in het werk stellen om het huidige bestuur van VLSI te vervangen.

VLSI, gevestigd in San José in Californië, heeft een omzet van ongeveer 1,1 miljard gulden. Het bedrijf is vooral sterk in het ontwerp en de productie van chips die worden gebruikt in mobiele telefoons. Als de overname slaagt zou Philips Semiconductors oprukken van de achtste naar de zesde plaats op de ranglijst van 's werelds grootste chipmakers.

VLSI maakte gisteren bekend dat het meer tijd nodig had om het aanbod van Philips te bestuderen. Dat zou volgens het bedrijf gebeuren met een ,,open houding''.

Philips is afgelopen week begonnen met een reclamecampagne in de lokale kranten om werknemers van VLSI informatie over het bedrijf te geven.