Vestiging universiteiten in Venlo

De Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven openen nog dit jaar een dependance in Venlo. In het eerste jaar zullen daar post-doctorale opleidingen worden gegeven en onderwijs voor ouderen. Daarnaast staan onderzoeksprojecten op het programma met bedrijven in de buurt. Eindhoven levert de technische kennis en Maastricht zal zich toeleggen op de onderwijs en onderzoek op het gebied van gezondheid, bedrijfskunde en economie.

De universiteit heeft de bewoners en het bedrijfsleven in de regio veel te bieden, zegt K. Dittrich, bestuursvoorzitter van de UM. ,,Maar de drempel is vaak te hoog. Door zelf de regio in te gaan, kunnen we laten zien dat we een structurele bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling.''

De economische infrastructuur van Limburg ontwikkelt zich snel, vooral in nieuwe sectoren zoals informatie- en communicatietechnologie, medische technologie en op het gebied van transport en logistiek, zegt directeur A. Wintels van de Kamer van Koophandel in Venlo: ,,Daarom is een dependance die zich richt op kennisoverdracht tussen universiteit en bedrijfsleven een logische stap. Zo heeft Océ (fabrikant van kopieerapparaten en printers) een zeer geavanceerd researchlaboratorium. Zonde om daar niets mee te doen.

Burgemeester J. Schrijen is enthousiast over het idee: ,,Het is goed dat onderwijscentra regionaal worden gespreid. Tenslotte is Venlo de centrumstad van Noord-Limburg. Hij verwacht door de ligging van de vestiging vlak bij de Duitse grens ook veel Duitse studenten en bedrijven aan te trekken.