Sepp Blatter

Uitgeverij Van Gennep is niet van plan het boek De voetbalmaffia. De corrupte spelletjes van de Fifa uit de handel te nemen, zoals de advocaat van Fifa-voorzitter Sepp Blatter eist. ``We hebben net een concept-dagvaarding van Blatters advocaat gekregen'', zegt R. Fagel, de directeur van de uitgeverij. ``Wij blijven het boek uitgeven tot de rechter ons dat verbiedt, al zijn we nog in onderhandeling om een rechtszaak te voorkomen.'' C. Morel, de advocaat van Blatter, wil geen enkele toelichting geven op de zaak. ``Wij betreuren het zeer dat de uitgeverij dit in de publiciteit heeft gebracht.'' In Zwitserland is het boek van Yallop niet te koop. Al in oktober werd het op last van de rechter in Blatters woonplaats Meilen uit de handel genomen, nadat de voetbalbestuurder zestien passages had aangewezen waarin hij naar eigen zeggen werd belasterd. In het boek worden Blatter en zijn voorganger Joao Havelange beschuldigd van jarenlange corruptie.

Hoewel het grootste deel van het boek over Havelange gaat, wordt er in het voorlaatste hoofdstuk (`De gulheid van Sepp Blatter') ingegaan op de gang van zaken rond de verkiezing van Blatter tot Fifa-voorzitter deze zomer. Als secretaris-generaal van de organisatie zou Blatter met name Afrikaanse afgevaardigden hebben gepaaid met kaartjes voor wedstrijden van het wereldkampioenschap en financiële hulp bij het afbetalen van oude schulden aan de voetbalorganisatie. Bovendien zouden rond de twintig congresgangers een witte envelop met vijftigduizend dollar van Blatter hebben ontvangen in ruil voor hun steun. Ook zet Yallop vraagtekens bij de fiscale gangen van de Fifa-voorzitter.

Opmerkelijk genoeg heeft Blatter de uitgevers van het boek in Duitsland en Brazilië ongemoeid gelaten. ``Dat vinden wij ook erg merkwaardig'', zegt Fagel. ``Vorige week is er in Zwitserland nog onderhandeld over een schikking. Ik begreep dat Blatter en Yallop vrijwel akkoord waren over het opnemen van een verklaring van Blatter in het boek. Dat lijkt ons ook een goed compromis.'' Fagel verwacht niet dat een Nederlandse rechter het Zwitserse vonnis klakkeloos overneemt. ``In Zwitserland worden naar verhouding snel boeken uit de handel genomen. Ik begrijp uit het vonnis dat de rechter het juridisch bewijs voor de omkopingen wilde zien. Yallop is zeer goed gedocumenteerd, maar een onderzoeksjournalist moet soms afgaan op cruciale bronnen die anoniem willen blijven. In de krant mag dat, dus vraag ik me af waarom het in een boek niet zou kunnen.'' Yallop is dit weekend in Nederland.