Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de vijftien Turkse vrouwen die al ruim dertig dagen in hongerstaking zijn om een verblijfsvergunning te krijgen en aandacht voor de Bijlmer-enquête. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Interview met David Yallop over zijn onlangs verschenen boek De voetbalmaffia waarin corruptie bij de wereldvoetbalorganisatie FIFA aan de orde komt. De organisatie probeert het boek met een kort geding uit de handel te halen. Verder keken drie Nederlandse vrouwen naar het interview met Monica Lewinsky. Ned.1, 20.29-21.02u.

Nova. Aandacht voor de invloed van het duo Van Kooten en De Bie op het gebruik van de Nederlandse taal. Verder een gesprek met Henk Tromp, mede-auteur van het boek De onwelkome boodschap over wetenschappelijk onderzoek, dat voor de opdrachtgever negatief is uitgevallen en daardoor niet wordt gepubliceerd. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Trust me, I'm a doctor. Een laser-behandeling voor een ontstoken oor en mogelijkheden voor mannen met weinig zaad. BBC2, 21.00-21.30u.

ZDF-reportage. Zeelieden uit armere landen hebben er genoeg van om te worden uitgebuit door westerse rederijen en hebben de hulp ingeroepen van de Internationale Transportarbeiders Federatie. De organisatie controleert of de zeelui hun geld wel op tijd krijgen als een schip lang in een haven ligt. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Laatste aflevering van het enige actuele satirische programma op de Nederlandse televisie. Met vanavond mopjes van gast René Froger en als tweede gast een illegale kopie van Kamagurka. Teamcaptain Thomas Acda is licht verkouden en zijn collega Raoul Heertje zingt de definitieve versie van zijn Showbizzzcity-lied. Presentatie Harm Edens. Volgend jaar brengt de TROS een nieuwe reeks van zes. Ned.2, 21.24-22.15u.

Glamourland. G.J. Dröge bezoekt Het Bal van de Erasmus-stichting in het Concertgebouw en maakt een kookles mee met Brabantse industriëlen. Verder vertelt hoboïst Han de Vries wat anekdotes over dirigenten en volgt Dröge een groep op bedevaart naar Lourdes. Ned.1, 21.56-22.32u.

Het laatste oor. Eerste aflevering van een 24-delige serie waarin filmer, columnist en presentator Theo van Gogh in café Toomlers gasten aan de tand voelt. Vanavond discussieert Van Gogh over de multiculturele samenleving. Stand-up comedians leiden de avond in. Veronica, 0.10-0.40u.

FILM

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995, VS). Gebruikelijke, weinig inventieve science-fiction valt in het niet bij het verwante Total Recall (vanavond bij Veronica). Keanu Reeves is een belaagde koerier die een deel van zijn geheugen opofferde aan een in zijn hersenpan geïmplanteerde chip vol waardevolle data. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, 1995, VS). Ultraconventionele film noir met een etnische nouveauté: de held, een oorlogsveteraan, is zwart (Denzel Washington) en begeeft zich goeddeels in zwarte milieus in het Californië van 1948. Met Jennifer Beals als Femme fatale. Belg.1, 21.30-23.10u.

. Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Hollandse tongue in cheek kenmerkt tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. Veronica, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

. The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele New-Yorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen `couleur locale' en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Ook met Roy Scheider, Fernando Rey. Net5, 23.00-0.45u., met reclame.

. Jidu hanleng / Frozen (Wang Xiaoshuai, 1997, China). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.19-0.59u.

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1969, Engeland). Heroïsche avonturenfilm naar roman van Alistair MacLean. Richard Burton en Clint Eastwood dienen in Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse officier te bevrijden uit een hermetisch afgesloten Duits kasteel. BBC1, 23.25-1.55u.

. Someone Else's America (Goran Paskaljevic, 1996, Frankrijk/Engeland/Duitsland). Innemende, komische karakterstudie door Servische regisseur over immigranten die in New York de Amerikaanse Droom najagen, concentreert zich op de vriendschap tussen een illegaal uit Montenegro (Kiki Manojlovic) en een Spaanse bareigenaar (Tom Conti). Goeddeels opgenomen in een Hamburgse studio (!). Belg.2, 23.45-1.15u.