Ruime zeges Chelsea, Lazio en Lokomotiv

Chelsea, Lazio Roma en Lokomotiv Moskou hebben zich een riante uitgangspositie verschaft voor de returnwedstrijden in de kwartfinales van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Chelsea en Lokomotiv wonnen beide met 3-0, van respectievelijk Valerenga uit Noorwegen en Maccabi Haifa uit Israel. Lazio haalde in Griekenland uit tegen Panionios, 4-0.

De Italianen hoeven zich over dertien dagen allerminst zorgen te maken voor de tweede wedstrijd tegen de nummer twaalf van de Griekse competitie. In Athene was Lazio heer en meester. Middenvelder Stankovic scoorde tweemaal, Nedved en Gazis (eigen doel) namen de overige treffers voor hun rekening.

Titelverdediger Chelsea, met de Nederlandse doelman De Goey in de gelederen, kende op het eigen Stamford Bridge eveneens weinig problemen met het bescheiden Valerenga. Bij rust leidde de Engelse ploeg van speler-manager Vialli al met 2-0 door doelpunten van Babayaro en Zola. Aanvoerder Wise bepaalde vijf minuten voor tijd de eindstand op 3-0. De enige kans van de Noren, gecoacht door voormalig bondscoach Olsen, kwam op naam van neo-international Carew.

In Moskou eiste Georgische aanvaller Dzjanasjia een hoofdrol voor zich op. Met een zuivere hattrick, drie doelpunten in een speelhelft, bezorgde de spits zijn ploeg Lokomotiv Moskou een 3-0 zege op Maccabi Haifa. Bij rust was de stand nog 0-0. Dzjanasjia was na afloop zelf nog het meest onder de indruk van zijn kunststukje. ,,Als iemand me toen had gezegd dat ik een hattrick zou maken, had ik hem voor gek verklaard'', aldus de Georgiër.

Varteks Varazdin, de Kroatische ploeg die in de tweede ronde Heerenveen nog uitschakelde in een sensationele thuiswedstrijd (4-2), kwam ditmaal voor eigen publiek niet verder dan 0-0 tegen Real Mallorca, de huidige nummer twee van Spanje. Doelman Mrmic, reserve-doelman van het Kroatische nationale elftal, verrichtte na rust twee prachtige reddingen.