RIBKARBONADES MET VENKELZAAD

Venkelzaad is voor veel mensen een aangeleerde smaak. Het zaad heeft een smaak met een anijs-achtige ondergrond die niet iedereen bekoort. De smaak is in ieder geval zo sterk dat u niet veel zaad nodig heeft om een gerecht een uitgesproken parfum te geven. Venkelzaad ziet eruit als een grotere en minder donkere versie van komijnzaad. Daarom is het verstandig om bij deze zaadsoorten duidelijke etiketten op uw specerijpotjes te plakken zodat u niet per ongeluk misgrijpt. Wat dit betreft, spreek ik uit ervaring! In Oosterse keukens wordt venkelzaad geroosterd en gebruikt als onderdeel van de ontelbare kerriemengsels. Maar het is niet alleen een ingrediënt. In India kauwt men na het eten op venkelzaad om de spijsvertering te bevorderen en de adem te verfrissen. In Groot-Brittannië en Noord-Amerika is er onder de naam Gripe water voor baby's een samengesteld drankje verkrijgbaar waarin venkelzaad een grote rol speelt. In Italië wordt venkelzaad vaak met varkensvlees en vis gecombineerd. Een populair visgerecht uit Sardinië is verse sardines met venkelzaad. De sardines worden gepaneerd en naast elkaar op een bedje ingekookte, dikke tomaten-wijnsaus gelegd. Dan wordt er met losse hand wat olijfolie over gesprenkeld waarna men er grof gemalen venkelzaad over strooit. Het geheel wordt een half uur in een matige oven gebakken. Het recept hieronder is een heerlijk voorbeeld van wat venkelzaad voor varkensvlees kan betekenen. Bestrooi de ribkarbonades eerst met wat zout en peper. Verdun de tomatenpuree met een kleine hoeveelheid warm water. Verhit de boter en olijfolie in een ruime koekenpan op een matig vuur. Bak er wanneer het boter-oliemengsel heet is de karbonades circa 10 minuten in tot ze aan beide kanten bruin en gaar zijn. Schik de karbonades op een voorverwarmde dienschaal, dek ze af met aluminiumfolie en houd ze warm in een lauwe oven. Blus de koekenpan op een hoog vuur af met de marsala en rode wijn en schraap daarbij zorgvuldig alle aanbaksels los. Roer er de knoflook, het venkelzaad en de tomatenpuree door en laat de saus inkoken op een hoog vuur. Proef de saus en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep de saus over de karbonades en dien op.