Ramsj

Brian M. Fagan: The Oxford Companion to Archaeology. Paperback, Oxford University Press 1996, van ƒ130,90 voor ƒ34,90. Ulysses, Den Haag (070-3463350)

Prachtboek uit de befaamde Oxford Companion-reeks. Honderden deskundigen werkten mee aan dit alfabetisch gerangschikte naslagwerk over de geschiedenis en ontwikkeling van de archeologie, over beroemde archeologen en dito opgravingen.

De artikelen zijn gemiddeld anderhalve bladzijde lang en besluiten met literatuurverwijzingen. Uitgebreid register en een kaartenkatern.

Deidre Bair: Anaïs Nin. Paperback, Anthos 1995, van ƒ79,50 voor ƒ19,90. De Slegte

Vuistdikke biografie van de Amerikaanse schrijfster Anaïs Nin (1903-1977). Zij was van Cubaanse afkomst en werkte aanvankelijk als mannequin, schildersmodel en danseres. Bair had als eerste exclusief toegang tot Nins ongepubliceerde archieven. Nin leidde een ingewikkeld leven. Zo was zij een tijdlang met twee mannen getrouwd. Daarnaast had ze nog talloze minnaars.

Zeer goed ontvangen standaardwerk.

Cees de Bondt: `Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen?' Paperback, Verloren 1993, van ƒ29,90 voor ƒ 9,95. Bij ICOB-boekhandels (0172-437231)

Leuk en degelijk boek over de geschiedenis van de tennissport in Nederland. De Bondt begint bij het jeu de paume van de monniken in 1200 en eindigt bij de kaatsbanen in 1800. Hij heeft alle mogelijke aspecten onderzocht, zoals tennis in de literatuur, tennis in de woordenboeken en de tennisbaan als theater. Ook de ontwikkeling van de sport in Frankrijk en Engeland komt ter sprake. Aantrekkelijk geïllustreerd.

Roger Highfield, Paul Carter: Het verborgen leven van Albert Einstein. Paperback, van ƒ35,– voor ƒ14,95. Scheltema Amsterdam en bij ICOB

Volgens de Britse wetenschapsjournalisten Highfield en Carter was Einstein zeker niet de heilige voor wie hij vaak wordt gehouden. Op basis van persoonlijke brieven en nieuw archiefmateriaal laten ze zien dat Einsteins privéleven een rommeltje was. Zijn eerste huwelijk strandde, daarna trouwde hij met een nicht, hij had allerlei buitenechtelijke relaties en decennialang had hij geen contact met zijn jongste zoon, die schizofreen was.

Maar op zijn werk hebben ze weinig af te dingen.

Phillip Allen: Atlas der atlassen. Gebonden, Hes 1993, van ƒ89,75 voor ƒ39,95. De Bengel, Dordrecht (078-6399291)

Mooi, groot boek over de geschiedenis van de cartografie. Allen, hoofd van de historische dienst van de Birmingham Central Library, begint in de tweede eeuw na Chr. bij Ptolemaeus. Hij eindigt, vijf hoofdstukken verder, bij de Times Atlas van 1897. Natuurlijk komen ook Mercator, Ortelius, Blaeu en Hondius aan bod. Prachtig geïllustreerd.

Julien Green: Verre landen. Gebonden, De Geus 1987, van ƒ89,90 voor ƒ19,95. Het Martyrium Amsterdam

Vertaling van Les pays lontain uit 1987. Green won met dit boek de prestigieuze Prix Goncourt. Het boek speelt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en gaat over een vrouw die van twee mannen houdt. `De kroon op het werk van deze schrijver, een evenwichtig, prachtig geschreven boek', oordeelde deze krant indertijd. Ruim achthonderd pagina's.

Cor Hoppenbrouwers: Het regiolect. Paperback, Dick Coutinho 1990, van ƒ35,– voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht

Vooral door de moderne communicatiemiddelen zijn dialecten snel aan het verdwijnen, aldus Hoppenbrouwers, maar in bepaalde gebieden ontwikkelt zich een tussenvorm: het regiolect. Hoppenbrouwers beschrijft nauwkeurig de belangrijkste kenmerken van grammatica en woordenschat van deze regiolecten. Met kaarten, lijsten en een uitvoerige literatuurlijst.

Ermine Herscher: Dining with Picasso. Gebonden, Pavilion 1997, van ƒ85,– voor ƒ34,50. De Boekenmarkt Den Haag

Aan tafel met schrijvers en kunstenaars – er bestaat een hele reeks boeken van. De opzet is steeds dezelfde: fragmenten uit teksten of afbeeldingen van kunstwerken worden afgewisseld met toelichtingen en recepten. Bij Picasso komen die uit verschillende keukens: de Spaanse en de Franse.

Ruim 140 afbeeldingen van goede kwaliteit.

Anne-Marie Koenig: Dagboek van een tuin. Gebonden, Vassallucci 1995, van ƒ39,90 voor ƒ11,90. De Slegte

Vertaling van Franse bestseller. Koenig staat te boek als een eigentijdse Vita Sackville-West. Zij vertelt het verhaal van een bijzondere, jarenlange liefde die een vrouw voor haar tuin koestert.

Een citaat: `Soms krijg ik medelijden met mijn tuin. Ik bekijk hem als een slachtoffer waarop ik blindelings om me heen hak.'

Mineke Schipper, Piet Schrijvers (red.): Bezweren en betoveren. Paperback, Ambo 1995, van ƒ49,50 voor ƒ14,90. De Slegte

Bundeling van achttien stukken van verschillende deskundigen over magie in de internationale literatuur. Er zijn bijdrage over o.a. Babylonische, Oud-Indische, Arabische, Duitse, Italiaanse en Koptische magie.

Peter Schmitz schreef een hoofdstuk over magisch realisme in de moderne Nederlandse letterkunde.