PRI Mexico laat kandidaten kiezen

De Mexicaanse regeringspartij Partido Revolucionario Institucional (PRI) zal voor het eerst in haar geschiedenis een presidentskandidaat aanwijzen door middel van voorverkiezigen waaraan alle Mexicanen mogen deelnemen. Dat heeft president Ernesto Zedillo gisteren aangekondigd.

Hiermee komt een eind aan een stokoude traditie: de dedazo – het aanwijzen van presidentskandidaten door de zittende president. De tien PRI-presidenten die Zedillo voorgingen kozen allemaal zelf hun opvolger. Met de voorgestelde democratisering van het kiesproces beoogt Zedillo de eenheid binnen de PRI – de partij die sinds 1929 het politieke toneel in Mexico domineert – te herstellen, aldus politieke analisten. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar begint het autoritaire karakter van de `dedazo' de partij op te breken.

Zo is de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Bartlett, tot ongenoegen van de partij als onafhankelijke presidentskandidaat campagne aan het voeren. En er gaan geruchten dat twee andere PRI-ministers dit ook overwegen. ,,Kameraden, naast democratie, hebben we eenheid nodig, veel eenheid, om de verkiezingen in 2000 te winnen'', zei Zedillo gisteren.

Volgens analisten wil Zedillo ook de macht van de haviken binnen de partij indammen met de voorgestelde verkiezingen. Door niet alleen de PRI-leden te laten stemmen maar alle Mexicanen, is de kans groter dat de gematigde kandidaten van Zedillo het pleit zullen winnen van de kandidaten uit de traditionalistische rechtervleugel van de partij. (Reuters, AFP, AP)