Pas verschenen

Jean Paul Franssens: De wereld wil bedrogen worden. De Arbeiderspers, Privé-domein, 236 blz. t/m 31 maart ƒ29,90, daarna ƒ39,90

Het vervolg op Zuiderkerkhof 1 is een nieuwe persoonlijke kroniek waarin onder meer Franssens' jaren in het Schmiere-theater, een liefde in Enschede en overwegingen over de dood aan bod komen.

Aya Zikken: Het huis op de plantage. Atlas, 207 blz. ƒ34,90

Herdruk van de roman Hemd met open hals, voor het eerst verschenen in 1983 bij Nijgh & Van Ditmar. Het is het verhaal van een assistent op een Indische klapperonderneming en dat van een oudere vrouw die vele jaren nadien op zoek gaat naar een bewijs dat hij nog in leven is.

Aya Zikken ontving in 1997 de Anna Bijns Prijs voor haar gehele oeuvre.

Yvonne Keuls: Mevrouw mijn moeder. Ambo, 264 blz. ƒ29,90 (pbk)/ ƒ39,90 (geb.)

Ook Yvonne Keuls (1931) gaat terug naar haar Indische wortels. Herinneringen aan de repatriëring naar Nederland en de vestiging in Den Haag en vooral aan haar moeder, een volbloed Javaanse, die tot haar dood op 96-jarige leeftijd het leven van haar kinderen bleef becommentariëren.

Patty Scholten: Traliedieren. Atlas, 103 blz. ƒ35,-

Niet alleen dieren achter tralies, ook slakken, roggen en ibissen zijn onderwerp van de poëzie van Patty Scholten. De bundels Het dagjesdier (1997) en Ongekuste kikkers (1998) in een band herdrukt.

Marcel Proust: De tijd hervonden II. Vert. Thérèse Cornips, De Bezige Bij, 210 blz. ƒ42,50

Laatste paperbackdeel van de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd waarin Proust ontvangen wordt bij de prinses de Guermantes en zijn hernieuwde debuut maakt in de mondaine wereld. De gebonden editie zal volgend jaar worden afgesloten met De tijd hervonden, waarin zowel deel I als deel II van de paperbackeditie zijn opgenomen.

Álvaro Cunqueiro: Een man die op Orestes leek. Vert. Elly Bovée, Coppens & Frenks, 267 blz. ƒ56,90

Roman waarin de Spaans-Galicische schrijver-dichter Álvaro Cunqueiro (1911-1981) de klassieke mythe van Orestes naar zijn hand zet.

Het verhaal speelt zich af in een onbepaalde tijd, waarin gebeurtenissen uit de oudheid naast meer recente gebeurtenissen worden geplaatst. Deze roman verscheen voor het eerst in 1969.

Antonio Muñoz Molina: Volle maan. Vert. Ester van Buuren, De Geus, 415 blz. ƒ49,90

Van een andere, hedendaagse, Spaanse auteur, Antonio Muñoz Molina (1956) is in vertaling een nieuwe thriller verschenen. Een politie-inspecteur maakt het tot zijn persoonlijke doel de moordenaar van een negenjarig meisje te vinden. In Frankrijk werd dit boek bekroond met de Prix Fémina Etranger 1998.

Ger Groot over een vorige roman van Muñoz Molina: `Met Ruiter in de storm bewees hij niet alleen te horen tot de meest getalenteerde prozaïsten die Spanje nu telt, maar ook tot het slag schrijvers dat werkelijk iets te zeggen heeft. (CS 13-1-95)

Thomas Mann: Roem en verliefheid. Vert. Paul Beers, De Arbeiderspers, Privé-domein, 351 blz. t/m 31 maart ƒ49,90, daarna ƒ59,90

Derde en laatste selectie die Paul Beers maakte uit de dagboekaantekeningen van Thomas Mann. Het bestrijkt de jaren 1949-1955 waarin Mann de VS verlaat en zich in Zwitserland vestigt, om daar op 12 augustus 1955 op tachtigjarige leeftijd in een Zürichs ziekenhuis te sterven aan trombose.

Sebastiano Vassalli: De nacht van de wolf. Vert. Annegret Böttner, Wereldbibliotheek, 176 blz. ƒ34,50

Nieuwe roman van de Italiaanse auteur Sebastiano Vassalli (Genua, 1941) over de eeuwige strijd tussen Jezus en Judas door de eeuwen heen tot aan 1981. Toen pleegde de 23-jarige Turk Mehmet Ali Agca, een moordaanslag op Johannes Paulus II.

Vassalli ontving in 1990 voor zijn boek La Chimera de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs in Italië.