Opkomstplicht moet terug

Herinvoering van de opkomstplicht kan voorkomen dat we binnen afzienbare tijd een verkapte vorm van censuskiesrecht krijgen, vindt Jan Marijnissen. Het mag de burgers geen worst zijn dat zij invloed kunnen uitoefenen op het landsbestuur.

Langzaam gaat de druk van de ketel. Om 16.00 uur ontstaat de spontane behoefte deze hectische week gezamenlijk af te sluiten. Het wordt 19.30 uur in het Hofbrauhaus, Münchens bekendste brouwershuis. Ik had al besloten mee te gaan zonder overleg met het thuisfront maar gelukkig vinden mijn man en dochter dit soort zaken geen probleem. Na zo'n verschrikkelijk grote pul bier besluiten we nog iets te gaan eten. De gegroeide saamhorigheid is duidelijk te merken. Van een aantal medewerk(st)ers kun je de emoties van de afgelopen week van het gezicht lezen. Na afloop loop ik naar huis door de miljoenenstad München die zo vaak de trekken vertoont van een uit de kluiten gewassen dorp.

Jan Marijnissen is lid van de Tweede Kamer en maakt deel uit van de SP-fractie.