Nuchterheid troef bij D66

Lijsttrekker J.M.M. Elbers in Utrecht ziet nieuwe onderwerpen te over waarmee D66 zich kan profileren. ,,Hans Wijers heeft de afgelopen kabinetsperiode gewerkt aan de versterking van de economische structuur in Nederland: marktwerking, deregulering, elektronische snelweg, noem maar op. Met het vertrek van Wijers is de aandacht daarvoor weer weggezakt, maar het is bij uitstek een thema dat we als D66-issue kunnen uitdragen. Hetzelfde geldt voor de `groene ruimte' en agro-ondernemers, waarmee Hajo Apotheker bezig is. Dat gaat over de integratie van natuur, milieu en economie: een geweldig belangrijk thema dat nauwelijks wordt opgemerkt door de media en daardoor niet overkomt bij de kiezers.''

Het woord `profileren' wordt bij D66 meestal niet zelfstandig gebruikt. Het heet: `profileren op inhoud'. Een krachtige waarschuwing door Thom de Graaf aan het adres van de `arrogante' PvdA wordt in de provincie wel toegejuicht, maar veel scherper moet het toch niet worden. Rustig doorregeren, zo luidt de aansporing. Nuchterheid is troef – het scherpst verwoord in het noorden. De Groningse lijsttrekker R.A.M. Kerdijk-Schepers: ,,Het zou democratisch onzuiver zijn om de Statenverkiezingen te gebruiken als argument om nu uit de regering te stappen. De fractie in Den Haag is met een heel ander mandaat gekozen.'' C.M. Dijkstra (Friesland): ,,Zolang het waard is door te regeren, en dat is het, moeten we dat zeker doen.'' En C. Slottje (Drenthe): ,,We moeten gewoon de kabinetsperiode afmaken die we in augustus vorig jaar zijn begonnen. Toen was er een moment om te kiezen voor de oppositie, nu niet.''

Ooit waren milieu en bestuurlijke vernieuwing de ,,unique selling points'' van D66, zo blikt de Zeeuwse lijsttrekker Bastiaanse terug. Het milieuthema is inmiddels weggekaapt door GroenLinks en thema's als referendum en gekozen burgemeester hebben tot nu toe weinig electoraat op de been weten te brengen.