Nieuw Japans banenplan

De Japanse regering heeft vandaag besloten de komende twee jaar 770.000 banen te creëren in sectoren als gezondheidszorg – Japan wordt geplaagd door een voortdurende vergrijzing – telecommunicatie, toerisme en de bouw. Volgens minister Akira Amari (Arbeid) is de helft van de banen niet geheel nieuw, maar betreft banen die anders zouden zijn weggesaneerd.

Dit zal vooral de zwaar geplaagde bouwsector betreffen. Door het inzakken van de grond en huizenprijzen de laatste jaren kampt de bouw met veel faillissementen. Op het financiële front dienden Japan's grootste banken gisteren het officiële verzoek in voor een injectie à 7.500 miljard yen (125 miljard gulden) ter versterking van hun kapitaalbasis, een besluit dat eerder al informeel naar buiten was gekomen. De regering zal voor de gewenste bedragen aandelen en obligaties van de banken kopen per 30 maart, de laatste dag van het Japanse boekjaar.

De Tokiose beurs steeg vandaag met 5 procent in reactie op de geldinjectie van de centrale bank die de daggeldrente tot nul deed dalen.