Mensen per ongeluk geregistreerd als donor

Zo'n veertigduizend volwassenen die hadden aangegeven geen of maar beperkt orgaandonor te willen worden, hebben abusievelijk de mededeling gekregen dat ze als volwaardig donor zijn geregistreerd. Door een fout bij de verwerking van de computergegevens is de verkeerde brief uitgestuurd.

Het Donorregister in Kerkrade is inmiddels begonnen met het controleren van de gegevens, betrokkenen krijgen volgende week de juiste bevestiging van hun inschrijving in het donorregister. Tot dusver hebben 4,5 miljoen mensen het formulier, waarop ze aan konden geven of ze al dan niet als orgaandonor mogen worden gebruikt, aan het Donorregister geretourneerd. Ruim twaalf miljoen Nederlanders kregen begin 1998 dit formulier toegezonden.

Een woordvoerster van het register verklaarde vanmorgen tegenover het ANP: ,,Het donorregister stuurt de gegevens van de Nederlanders die hun wens hebben laten registreren naar het verwerkingsbedrijf. Daar worden de stapels formulieren automatisch ingescand, waarna de bestanden weer teruggaan naar Kerkrade. Die bestanden worden hier verwerkt tot een bevestigingsbrief en daarna verzonden.'' Volgens haar is kennelijk bij het inscannen iets fout gegaan of zijn de computerbestanden tijdens het transport beschadigd.