Leider kompels veroordeeld

Miron Cozma, de Roemeense mijnwekersleider die vorige maand werd gearresteerd toen hij een mars van boze mijnwerkers naar Boekarest leidde, is gisteren tot twee gevangenisstraffen veroordeeld. In de stad Pitesti veroordeelde een rechter Cozma tot tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf wegens de mishandeling van een barkeeper en drie van diens personeelsleden tijdens een ruzie in 1996. Cozma kreeg verder van dezelfde rechter een straf van vijf maanden wegens de mishandeling van een persfotograaf tijdens een popconcert in 1994. Cozma werd in februari tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in de mars van de mijnwerkers naar Boekarest in september 1991, toen zijn `zwartsmoelen' drie mensen doodsloegen. Die veroordeling was aanleiding voor een nieuwe poging van Cozma en zijn aanhangers, op te marcheren naar de Roemeense hoofdstad. Ze werden onderweg door de oproerpolitie tot staan gebracht. Op de vlucht werd Cozma opgepakt. (AFP)