Karel van het Reve

De publicist Ger Verrips gaat een biografie schrijven van Karel van het Reve, de donderdagochtend op 77-jarige leeftijd overleden slavist. Verrips schreef eerder onder meer een korte biografie van Albert Camus en Dwars, duivels en dromend. De geschiedenis van de CPN 1938-1991. Hij is al enige maanden geleden met het onderzoek begonnen en werd gesteund door Van het Reve zelf.

Het boek wordt omvangrijk. Of het levensverhaal behalve op het werk ook op het publieke leven van Van het Reve zal ingaan, wil Verrips nog niet zeggen. ``Daar laat ik me niet over uit. Voor die discussie is het nog veel te vroeg. Ik ben nu nog aan het inventariseren wat voor materiaal er is.'' Verrips' laatste boeken verschenen bij uitgeverij Balans. Maar de biograaf vindt het nog niet het moment om al een uitgeverij voor het boek te zoeken. ``Met de meningen van een uitgever wil ik nog geen rekening hoeven houden. Ik ga eerst het boek schrijven zoals mij dat voor ogen staat en dan zal er ongetwijfeld iemand zijn die het uit wil geven.''

Verrips had al langer belangstelling voor het werk van Karel van het Reve. ``Hij was een van onze belangrijkste schrijvers, essayisten en polemisten. Bovendien is hij opgegroeid in een milieu, het communistische, dat ik ook van nabij ken. Dat zijn thema's die mij boeien. Toen ik aan mijn boek over de CPN werkte, heb ik hem een paar maal geïnterviewd. Dat waren plezierige gesprekken: het was een innemende en bijzonder integere man. Ik wil niet verhelen dat ik hem bewonderde.''

Verrips is van plan voor het boek zeker contact op te nemen met Gerard Reve, de jongere broer van Karel van het Reve. Die hoorde donderdagochtend over het overlijden van zijn broer. ``Ik ben door zijn dochter gebeld met het droeve nieuws. Het is heel treurig en ik ben er erg van geschrokken. Ik had de hele nacht al niet geslapen door allerlei nachtmerries. Het is wonderlijk hoe dat op zo'n grote afstand gaat. Wij hadden elkaar al vierentwintig jaar niet gezien en dan ga je je toch een beetje schuldig voelen. Ik weet niet of het een verlies of een zegen is, zijn ziekte was toch een toestand zonder uitzicht. Het sukkelde voort.'' Gerard Reve, die in België woont, denkt niet dat hij naar de crematie van zijn broer zal gaan. ``Het is erg ver en ik lig nu zelf met een halve griep op bed. Ik kom niet zo graag in Nederland.''

Een dag voor het overlijden van Karel van het Reve betwijfelde Gerard of hij voor diens biograaf van veel waarde zou zijn. ``Wij hebben een geheel andere visie op het leven. Mijn broer heeft ooit een hoofdstuk uit de Bijbel gelezen, maar hij meent het allemaal al te kennen. Van religie of cultuur weet hij niets. Hij is erg oppervlakkig.'' Reve weigert niet op voorhand met Verrips te spreken. ``Ik sta altijd de medemens ten dienste, al geloof ik niet dat die man veel aan mij zal hebben. Ik voel met mijn broer zo weinig verwantschap dat ik mij weleens afvraag of wij wel werkelijk broers zijn. Als men mij dat boek gratis toestuurt, zal ik het wel lezen, maar ik ga het niet kopen.''

Bij uitgeverij Van Oorschot is een groot deel van het werk van Karel van het Reve nog leverbaar. In augustus zou een selectie verschijnen uit de columns die hij tussen 1988 en 1996 schreef voor dagblad Het Parool. Het is nog niet duidelijk of die uitgave vertraging oploopt door het overlijden van Van het Reve.

    • Arjen Fortuin