Kabinet kan bouw masten niet voorkomen

Het kabinet kan niet voorkomen dat Delta Radio twee zendmasten van 400 meter hoog gaat bouwen op 35 kilometer uit de kust van Zeeland. Dat zei staatssecretaris M. de Vries (Verkeer en Waterstaat) gisteren in de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris zijn er ,,verwachtingen gewekt'' bij het commerciële radiostation. Als er nu nieuwe voorwaarden worden gesteld aan het bouwen van de masten, kan de overheid een forse schadeclaim tegemoet zien. ,,Het is de vraag of ik dan niet nat ga'', aldus VVD'er De Vries.

De milieubeweging, de Werkgroep Noordzee en drie fracties in de Tweede Kamer vrezen dat de masten schadelijk zijn voor het milieu, dat ze de horizon vervuilen en scheepvaart, vliegverkeer en vogelvluchten verstoren. Volgens haar woordvoerder vindt De Vries het ,,jammer'' dat ze de bouw niet kan tegenhouden. Omdat de zendmasten worden gebouwd buiten de territoriale wateren van Nederland – tot twaalf mijl uit de kust – kan ze de Nederlandse voorwaarden niet toepassen.

Om te voorkomen dat er meer zendmasten of windmolens komen op het continentale plat, het gebied buiten de territoriale wateren, wil De Vries snel nieuwe regels introduceren. Het wetsvoorstel Exlusieve Economische Zone zou de overheid meer zeggenschap moeten geven over het gebied buiten de twaalf-mijlszone. Alle Nederlandse milieu- en veiligheidseisen gelden dan ook voor bouwwerken buiten deze zone.

Delta Radio probeert al jaren een zendmast te bouwen. Een poging vier masten van 320 meter hoog te bouwen in het gehucht Radio Kootwijk strandde op verzet van de bewoners en de gemeente Apeldoorn, die de milieuvergunning weigerde. Verkeer en Waterstaat was vervolgens betrokken bij de huidige vergunningaanvraag, waarmee Delta Radio twee jaar bezig is. Het station deed zelf een milieu-onderzoek en is in afwachting van een rapportage over mogelijke storing van scheep- en luchtvaart. Geeft dit geen problemen, dan moet De Vries in juni een vergunning afgeven en kan de bouw beginnen.