Internationale beurzen

LONDEN

De effectenbeurs in Londen opende vanochtend sterk, na forse koerswinsten in New York en Tokio. In de eerste tien minuten van de handel schoot de FTSE100-index 1,6 procent omhoog. In de loop van de ochtend liep de winst wat terug, onder meer als gevolg van de iets zwakkere dollar. Rond het middaguur stond de index met een winst van 51,5 punten (0,84 procent) op 6152,9 punten.

FRANKFURT

De Duitse aandelenhandel volgde hetzelfde patroon als andere Europese beurzen. Na een sterke opening viel de winst iets terug: 66,48 punten (1,33 procent) op 4745,20.

PARIJS

De aandelen op de Franse effectenbeurs profiteerden van sterke prestaties van New York en Tokio. De belangrijkste aandelen, geïndiceerd in de CAC40, waren rond het middaguur gestegen met 35,76 punten (0,87 procent) naar 4123,75.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag hard omhoog gegaan. De Nikkei-index steeg met 710,55 punten, ofwel 5 procent, tot 14.894,00. Met deze stijging bereikte de index het hoogste niveau in drie maanden. Tokio trok zich op aan de stijging van Wall Street. Verder speelde de daling van de yen de exportfondsen in de kaart en daalde de langlopende rente. Beleggers putten vanmorgen moed uit het plan van de regering om in de komende 24 maanden 770.000 banen te scheppen.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteravond fors hoger. De Dow Jones-index eindigde op 9467,40 punten, een winst van 191,52 punten (2,05 procent) ten opzichte van het slot van de voorgaande dag. De computerconcerns IBM en Dell zorgden voor een positieve stemming op Wall Street. Zij maakten gisteren een zevenjarige samenwerking bekend. IBM gaat technologieën leveren die worden geïntegreerd in de computersystemen van Dell. De aandelen van beide computerconcerns schoten aan het begin van de handel omhoog. Daarna temperde de koersontwikkeling van de twee bedrijven nadat ze zeiden geen extra winst te verwachten door de samenwerking. De beide fondsen sloten ruim 2 procent hoger.